Hoe bereiden we onze peuter voor op een baby en de eerste ontmoeting….

Kunnen we onze peuter voorbereiden op de komst van kleine broer? Ik schreef eerder al over wat hij begrijpt van de zwangerschap en ik kan het hem niet kwalijk nemen, want hoe bizar is het dat er een mensje in iemands buik groeit. Ik lees en hoor wisselende verhalen over het voorbereiden van de oudere kinderen. Van mensen die er bij voorbaat niet over na hebben gedacht en de situatie op zich af lieten komen, tot mensen die hele plannen hebben uitgedacht…Ik heb er wel wat over gelezen en gesproken en heb het volgende bedacht…

Ten eerste wil ik zeggen dat ik hier wel over na heb gedacht en dat er een paar dingen zijn die ik wil, maar mocht dit anders lopen, dat ik daar niet moeilijk over doe. Mocht de situatie anders lopen dan verwacht dan is het ook goed.

Wat deden we al…
Al maanden praten we met onze spruit over de baby die in mijn buik groeit. Zoals ik al zei, hij begrijpt er niet veel van, maar aait mijn buik en geeft kusjes. We hadden het over de baby in mijn buik, over dat hij groeide en over dat hij straks grote broer zou zijn. Toen ik een blogje van Kelly Caresse las over het voorbereiden van haar twee meiden op de baby (wij lopen bijna gelijk in de zwangerschap) besefte ik me ineens dat ik het vooral had over de baby in mijn buik, maar dat ik nog niet had gesproken over de periode nadat kleine broer uit mijn buik zou zijn.

Gesprekjes
Vanaf dat moment ging ik steeds meer met onze spruit praten over de baby en wat er zou gebeuren als hij er zou zijn. Simpele vragen stelde ik hem, zoals; waar gaat de baby slapen, waar gaat de baby spelen? Van wie is dit jasje en van wie is die knuffel? Ga je de baby aaien en kusjes geven? Wat nou als hij huilt? Niet op alle vragen kon of kan hij antwoord geven, maar hij weet ondertussen heel veel al wel en verteld het bijvoorbeeld ook tegen zijn oma.

Box en wiegje klaarzetten
Zo besefte ik me ook ineens dat het fijn was om de box en de wieg al iets eerder stonden dan gepland was. Op deze manier kon hij echt zien waar de baby ging slapen en spelen, welke speeltjes voor de baby zijn en waar hij verschoond ging worden. Het wordt daardoor denk ik iets tastbaarder voor hem.

Praten over de plekjes van de baby
We hebben het met hem over het plekje van kleine broer. De box, het babynestje, zijn wiegje. Het klinkt overigens als hele gesprekken. Dit is uiteraard niet zo, het zijn simpele vragen die ik hem stel en daarop vraag ik door. Ook vroeg ik hem of de baby op de bank mag en of mama er ook mee mag knuffelen. Het was zo lief toen hij ja zei en ook vertelde dat papa en oma er ook mee mochten knuffelen. Zelf wil hij overigens ook knuffelen gaf hij aan en boekjes voorlezen. Dit doet hij op het kinderdagverblijf wel eens, dan gaat hij met een boekje naast een baby zitten en ‘voorlezen’.

Meer kunnen we niet doen denk ik. We vertellen hem er veel over en we stellen hem vragen om te zien wat hij begrijpt. Het verbaast me iedere keer wat hij al lijkt te snappen en hoe hij overal op reageert. Hij vindt alles best en vertelt vol enthousiasme wat alles is en dat het voor de baby of broertje is.

Moeilijk
Het zal gegarandeerd ook lastig worden voor hem. Onze spruit is de moeilijkste niet, maar ineens een extra gezinslid in huis die veel aandacht vraagt, die misschien wel veel huilt en veel bij mama ligt, dat zal wennen zijn. Een kraamhulp in huis, die de baby niet meeneemt als ze weg gaat, misschien wordt hij ’s nachts ook ineens weer wakker door het geluid. We zullen het zien, ik hoop hem zo goed mogelijk voor te bereiden en hem straks ook zo goed mogelijk te kunnen helpen alles te verwerken. Want het is nogal een verandering…

Eerste ontmoeting
Ook over de eerste ontmoeting heb ik nagedacht. Ik weet nog niet of deze eerste ontmoeting in het ziekenhuis of thuis zal zijn. Dit zal afhangen van hoe de bevalling is verlopen, hoe snel ik naar huis mag en hoe laat het op dat moment is. Onze spruit zal dan met degene die op hem past naar huis of naar het ziekenhuis komen. Ik vind het fijn als hij een van de eerste mensen is die de baby ziet. Dat mijn lief hem ontvangt op de gang en hem een knuffel geeft en even vertelt dat we naar mama en naar de baby gaan kijken.

En dan….
Of ik kleine broer vast heb op het moment dat onze spruit komt, weet ik niet, ik wil onze spruit een dikke knuffel en een kus kunnen geven, maar misschien kan dit ook met kleine broer er bij. Dit hangt van het moment en de situatie af. Iemand ervaring hiermee???

Cadeautje
Ook heb ik een cadeautje voor onze spruit zogenaamd van kleine broer. Het is een heel lief knuffeltje van Jellycat. Ik vond het gewoon een heel leuk en bijzonder idee dat hij een cadeautje ontvangt omdat hij grote broer is geworden en dan ook nog van zijn broertje.

Wat is het spannend en het kan ieder moment gebeuren. We zullen zien…

Volg:
Share:

13 Reacties

 1. Rianne
  19 september 2017 / 06:26

  Spannend hè! Ik was ook best wel een beetje ‘zenuwachtig’ toen ik mijn zoontje (2;4 jaar) naar boven hoorde komen om zijn zusje te ontmoeten. Wij hadden haar in haar wiegje gelegd, zodat hij daar eerst met papa in kon kijken. Daarna kreeg ik een dikke knuffel en hebben we nog even met z’n viertjes op bed gezeten. En toen hebben opa en oma hem naar de opvamg gebracht :).
  Qua verdere voorbereiding hebben we het ongeveer hetzelfde gedaan. Veel erover gepraat, gezegd en laten zien waar de baby kwam te slapen en zoonlief heeft ‘Bobbi wordt grote broer’ werkelijk verslonden.

  Succes met de laatste loodjes! En geniet straks van die eerste ontmoeting, het eerste moment als gezin van 4 <3

  • Liefthuis
   Auteur
   19 september 2017 / 13:28

   Dank je voor het delen, toch fijn te horen dat het meestal gewoon zo goed gaat.

 2. Marina
  19 september 2017 / 07:49

  Hoi Jodi, spannend joh! Mijn zoon (exact even oud als jouw zoon) is pas ook grote broer geworden. Hij begreep er van te voren vrij weinig van, maar heeft het gewoon meteen aanvaard hoor. Wel heeft hij van te voren met een pop gespeeld, beetje oefenen;). Ik wilde perse niet dat hij in het ziekenhuis zou konen, omdat ie dan mij weer achter moest laten. Zou natuurlijk anders zijn wanneer ik langer dan 1 a 2 dagen moet blijven. En uit ervaring kan ik zeggen dat je best een knuffel kan geven met een baby in je arm. Komt goed joh! De kraamhulp is ook wel een goede in het betrekken van de oudste bij de jongste.

  • Liefthuis
   Auteur
   19 september 2017 / 13:28

   Aaah dank je, goed om te horen…

 3. Larissa
  19 september 2017 / 16:39

  Hier staat het over een paar maandjes te gebeuren als grote broer 2,5 jaar is. Ik heb van een tweetal vriendinnen gehoord dat het fijn is om de baby in een wiegje te hebben liggen als grote broer/zus de kleinste spruit voor het eerst ziet. Ze hebben dan minder het gevoel dat mama meteen is ingenomen. Onze kleine man is ook de moeilijkste niet, maar spannend vind ik het wel 🙂 Veel succes en plezier!

  • Liefthuis
   Auteur
   19 september 2017 / 16:45

   oow gefeliciteerd, spannend ook dus.

 4. Deborah
  19 september 2017 / 19:56

  Hier ging het ook heel makkelijk. Grote broer was totaal niet bezig met de baby in mijn buik. Hij vond het gewoon niet interessant, hoe ik hem ook probeerde voor te bereiden. Toen kleine zus geboren werd was het werkelijk liefde op het eerste gezicht, écht. Had ik nooit verwacht, juist omdat het hem tijdens de zwangerschap niet boeide. En die liefde is nooit over gegaan. Hij heeft bijna niet hoeven wennen en is ’s nachts wakker geworden van het geluid/gehuil. Hij was/is tot over zijn oren op zijn kleine zus. Kusjes en knuffels werden en worden (hoewel ze dat nu wat minder kan waarderen haha) in overvloed gegeven. Wel kon hij een korte periode driftiger zijn dan we van hem gewend waren. Maar nooit naar zijn zusje. Sterker nog, tot op de dag van vandaag verdedigt hij haar als wij haar ‘vermanend’ toespreken.

  Komt goed hoor. Meer dan dit kan je niet doen. Enne ik had kleine zus vast en kon hem gewoon een lekkere dikke knuffel geven. Maar hij had alleen maar oog voor de baby.

  • Liefthuis
   Auteur
   19 september 2017 / 20:33

   Ooow dit klinkt echt heerlijk. Mooi vooruitzicht

 5. 20 september 2017 / 11:24

  Wij hadden babybroertje in de wieg gelegd bij de eerste ontmoeting (dus bewust niet in onze armen). De eerste twee dagen waren horror – de oudste had huilbui na huilbui – maar daarna was ie gewend en nu is ie een hartstikke lieve en trotse grote broer. Dat van het kadootje geven, zogenaamd namens broertje, hebben wij ook gedaan. Dit was een auto en viel gelijk in de smaak! 😉 (de oudste was 2 jaar en 1 maand toen broertje geboren werd trouwens)

  • Liefthuis
   Auteur
   20 september 2017 / 16:05

   Oww nee dat zijn twee heftige dagen voor de oudste. Gelukkig daarna alles goed.

 6. Marjan Schoenmakers
  24 september 2017 / 10:43

  Na enkele jaren op de kraamafdeling gewerkt te hebben deze tip: kinderen schrikken vaak van het feit dat mama in een vreemd bed ligt. Ze zijn vaak op alles voorbereid maar niet op de “witte lakens”. En inderdaad, als je dan ook nog een baby in je armen hebt, dan zetten kinderen vaak een stap terug. Dus: zorg dat je hem in je armen kan sluiten, dat gevoel is vertrouwd en haal daarna samen de baby uit het wiegje.

  Succes!!!!

  (Ga je naar het Catharina? Yvette heeft woensdag en donderdag dagdienst op de verloskamers )

  Groetjes, Marjan

  • Liefthuis
   Auteur
   24 september 2017 / 12:34

   Ooow wat een goede tip. Dank je wel, dat ga ik zeker onthouden. MMC is hier dichterbij, was wel heel bijzonder geweest als Yvette mijn bevalling zou doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.