Pip 1,5 jaar update; lopen, slapen, eten, alles…

Onze kleine man is gewoon 1,5. Mijn dreumes alweer onderweg naar de 2 en jeetje wat is hij het afgelopen half jaar groot geworden. Hij groeit letterlijk als een malle, maar als ik terug denk wat hij een half jaar geleden kon, dan lijkt het een compleet ander kind.

Ongelofelijk wat zo’n klein mensje in een half jaar kan leren. Ik weet niet goed wat normaal is voor een 1,5 jarige, maar ik vind het bizar snel gaan allemaal.

Praten
Onze kleine man brabbelt heel veel. Hij maakt heel veel klanken en zegt ook echt woorden, maar is geen mega prater. Er komen steeds meer woorden bij, maar hij maakt vooral duidelijk wat hij wil door te wijzen en door het zelf te regelen. Mama, papa, alle dieren geluiden, aut(o), opa, oma, boekje, maan…. maar van de meeste woorden maakt hij de woorden niet af. Dus aut ipv auto en boeke ipv boekje, of maa ipv maan. Komt vanzelf, ik vind het alleen soms lastig als ik hem niet snap wanneer hij me iets duidelijk wil maken.

Mama’s les…
Volgens mij is hij hierin heel gemiddeld, maar ik verkijk me er soms wel op dat hij veel meer snapt dan het lijkt, omdat hij zelf nog niet altijd terug praat. Dus onderschat ik hem soms.. Daarnaast praatte de spruit heel vroeg heel goed, maar goed die deed andere dingen weer niet…. Ieder kind is anders…. lesson learned moeder aarde.

Zingen
Wat hij heel graag doet is liedjes zingen. In zijn eigen taal dat wel, want zoals ik al zei kent hij niet heel veel woorden, maar klanken en toonhoogtes kent hij wel. Dus in de maneschijn, ik zag twee beren, smakelijk eten en het slaapliedje wat ik altijd voor hem zing zingt hij graag mee. Ook alles wat hij in de auto op de radio hoort zegt hij na.

Rennen, klimmen, vliegen
Veel aandacht voor de televisie heeft hij niet. De spruit kijkt wel eens filmpjes tijdens het eten koken, maar hij heeft er geen geduld voor. Hij klimt en rent en vliegt dan wel weer overal op en overheen. Hij is fysiek zo handig, dat ben ik helemaal niet gewend. Hij valt regelmatig, maar valt meestal wel goed, zonder al teveel pijn. Door het te proberen en af en toe te vallen, kan hij wel al veel.

Drakenkind aka de Hooligan
We noemen de Pipster soms ook drakenkindje. Wel op een liefdkozende/ grappende manier, maar toch, omdat hij soms echt een ondeugend draakje is. Hij luistert best goed, maar wanneer hij moe wordt gaat hij dwars doen. Dan gaat hij bijvoorbeeld zijn broer vervelen. Spullen afpakken of aan onze kleren trekken. Hij weet dondersgoed dat dat niet mag, maar kijkt ons ondeugend aan en doet het express nog een keer.
Daarnaast is het ook een kleine hooligan, omdat het een sloper is. Hij zit graag aan alles, maar dan gaat er ook wel eens iets kapot. Daarnaast is hij alles behalve voorzichtig, dus er is al menig bladzijde gescheurd in verschillende boeken bijvoorbeeld.

Hij doet ALLES na
De spruit hield mij al regelmatig een spiegel voor, maar deze kleine man die kan er pas wat van. Hij doet echt ALLES na. Met als toppunt dat als ik Nee zeg, dat hij dan op dezelfde toon, met dezelfde vinger in de lucht NEE terug zegt en heel hard gaat lachen (drakenkind zei ik toch al?) Hij wil helpen met de vaatwasser, met de was, met opruimen, maar ook drinken…. lachen of geluiden en liedjes van de radio. Alles doet hij na.

Slapen en eten
Dan het meest standaard, maar altijd besproken kopje. Hoe slaapt hij en wat en hoe eet hij. Om kort te zijn, het is een echte slaapkop en een alles eter. Overdag slaapt hij nog ongeveer 3 uur en hij gaat meestal rond half 7/ 7 uur naar bed. Soms is hij om 7 wakker, maar soms ook pas om 9 uur. Heel wisselend dus. Qua eten is het eigenlijk heel simpel. Hij eet echt met de pot mee en vindt alles lekker. De spruit had dat ook, maar is nu wat kieskeuriger, dus ik ben benieuwd wanneer en of het gaat veranderen.

Favorieten…
– Met stip op 1. Zijn broer…. Wat is hij groot fan van zijn broer. Hij maakt de spruit graag aan het lachen, maar doet hem dus ook in alles na. Ze spelen nu echt samen en dat vind ik zo heerlijk om naar te kijken.
– Pip eet alles en altijd, wat zijn favorieten? Kaas en Jam…. verder maakt het hem niet uit of het een spruitje, spaghetti, friet, pannenkoek of banaan is.
– Boekjes lezen is de laatste maanden ineens helemaal zijn ding. Het liefst de boekjes met geluiden van Kruidvat, maar ook Kikker is favoriet.
– Tuinbroeken… ok dit is misschien meer mama’s favoriet dan die van hem, maar ik vind het hem zo lief staan.
– Muziek en dansen. Hij is minstens net zo blij met de platenspeler als ik.

Lieve kleine man, wat doe je het goed en wat word je mooi groot, maar alsjeblieft niet te snel…

Volg:
Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.