Het ritme van Pip… 4 maanden

Een baby en een ritme…Tja wat moeten we daar over zeggen? In het begin is er sowieso weinig ritme te ontdekken en als dat er al is, dan verandert dit met de week, zo niet met de dag. Wij beginnen langzaamaan een soort ritme te ontdekken en ik kreeg er meerdere vragen over, daarom deel ik vandaag het ritme van de Pipster.

Dit is zoals het hier meestal loopt en zoals we graag hebben dat het loopt en dit wijkt ook hier regelmatig af, wanneer de Pipster iets anders heeft bedacht. Hier is globaal het ritme van de Pipster.

Ochtend
Onze Pipster was tot een week geleden een uitslaper. Dit heeft er mede mee te maken dat hij in de avond lastiger in slaap komt, maar dit zorgt er voor dat hij rond 9 uur wakker werd. Als hij dan nog niet wakker is, dan maken we hem om uiterlijk 10 uur wakker, omdat de dag anders wel heel laat begint.
Sinds vorige week is hij ineens vroeger wakker, misschien door het gedeeltelijk afbouwen van de borstvoeding, of doordat hij 4 maanden is, ik heb geen idee. Het maakt ook niet veel uit, want hij slaapt wel door dus daar zijn wij al heel erg blij mee.

1e voeding
Wanneer de Pipster wakker wordt krijgt hij een voeding. Wanneer hij laat wakker is doen we dit beneden en dan heb ik met de spruit al ontbeten. Wanneer hij vroeg wakker is, krijgt hij zijn eerste voeding in ons bed. Dan kan ik me daarna aankleden, spruit aankleden en gaan we met zijn drieeën naar beneden.
De borstvoeding was in het begin niet makkelijk voor de kleine man, maar hij drinkt nu als een pro. Het is wel een lange drinker. Hij ligt namelijk zeker 20 minuten tot een half uur aan de borst. Aangezien hij daarna meestal 4 uur vooruit kan, vind ik het niet zo erg.

Spelen…
Na zijn voeding is hij, net als zijn moeder nadat ze gegeten heeft, helemaal content. Dan gaat hij vaak even in de box liggen en hij begint nu echt te spelen. Hij kijkt naar zijn mobiel, is steeds meer aan het rollen, kijkt rond en probeert speeltjes te pakken. Ik leg speelgoed ook altijd strategisch neer ten opzichte van hoe hij ligt, zodat hij het makkelijker kan pakken. Wanneer hij genoeg heeft van de box, begint hij vaak te mekkeren. Soms is dit na 10 minuten soms na een half uur. Tussendoor ga ik er uiteraard regelmatig kijken. Ik geef speeltjes en moedig hem aan, maar ik kan tussendoor ook even wat met de spruit doen of even de was vouwen.

Wanneer ik nog iets moet of wil doen en hij is de box beu, dan wil hij vaak ook nog wel even in de wipstoel zitten. Als de spruit thuis is, houdt hij dit langer vol, omdat hij die echt aan het volgen is en hij ook regelmatig bij hem komt kijken of een speeltje komt geven. Te lief toch…

Ongeveer 1,5 uur nadat hij wakker is, begint hij al een beetje moe te worden. Vaak pak ik hem dan bij me en knuffelen we nog even op schoot. Ik zing liedjes met hem, doe gek met hem, maak hem aan het lachen of lees samen met mijn twee mannen een boekje.

Slapen
Ongeveer 2 uur nadat hij wakker werd gaat hij weer naar bed. Luier verschonen, slaapzak aan, liedje zingen en in zijn bed. Hij gaat de afgelopen twee weken overdag erg goed slapen. We leggen hem wakker in zijn bed en dan valt hij zelf in slaap, maar soms jammert hij een beetje en soms lukt het hem niet dus gaan we er weer heen als hij gaat huilen. Geen probleem, want ik wil hem niet echt laten huilen, jammeren kijken we soms aan en dan is hij vaak na drie keer een jammertje al stil, zo niet dan gaan we er even naartoe.

Als hij moet huilen dan probeer ik hem in zijn bedje, of op de kamer te troosten. Hij pakt geen speen dus dat is lastig, maar meestal lukt dit. Als hij echt niet wil, dan neem ik hem vaak nog even kort mee naar beneden, om het na een kwartier/ half uurtje nog een keer te proberen.

Slaapkop
Als hij slaapt, dan slaapt hij ergens tussen de 1,5 tot 3 uur. Ook afhankelijk van of hij nog in bad is geweest voor zijn slapen, want dit doen we 3 tot 4 keer per week. De andere dagen wassen we hem op de commode.
Als hij wakker wordt begint precies hetzelfde ritueel. Wakker worden, voeden, spelen, knuffelen en weer slapen na ongeveer 2 uur. Afhankelijk van hoe lang hij slaapt, slaapt hij dus 2 of 3 keer overdag, maar meestal 2 keer langer.

Lunch
Als de Pipster wakker is als ik met de spruit ga lunchen dan komt hij bij ons in het Trip Trap babyzitje zitten. Hij houdt de spruit dan ook weer nauwlettend in de gaten. Binnenkort zullen we beginnen met hapjes dus dan zal dat er gedurende dag ook nog bij komen.

Avond
De avonden zijn wat lastiger. Ik probeer hem altijd rond half 7 te voeden en het liefste gaat hij dan rond half 8 naar bed, maar zijn ritme loopt nog niet helemaal lekker. Of hij is een avondmens, dat kan ook. 1,5 maand geleden was het nog helemaal feest, want dan kregen we hem in de avond pad in slaap rond 11 uur/ half 12, alleen sliep hij in de ochtend dan ook tot 11 uur. Langzaam aan zijn we het gaan vervroegen en ondertussen zitten we op half 9. Wanneer hij om half 8 niet naar bed wil, geef ik hem soms nog een slaapmutsje aan de borst.

Rond half 11/ 11 uur wanneer wij naar bed gaan krijgt hij nog een dreamfeed. Hij wordt slapend aangelegd, drinkt en daarna kunnen we hem weer wegleggen. Voorlopig houden we deze er nog even in, want ik ben bang dat hij anders toch in de nacht komt.

Voeding
Hij krijgt op een dag dus ongeveer 5 voedingen waar altijd ongeveer 4 uur tussen zit. De voeding van drie uur zijn we net gaan vervangen met flesvoeding. De voeding rond 11 aan de borst moet dan nog vervangen worden met flesvoeding, zodat ik klaar ben om te gaan werken (ik weet dat ik mag kolven, maar zie dat gezien mijn werk echt niet zitten, ieder zijn ding) Ik wil voorlopig nog heel graag de ochtend en de avond voedingen blijven geven.

Hopelijk is het een beetje duidelijk. Het loopt echt niet altijd zo, want als wij de deur uit gaan dan varieren zijn slaaptijden nog wel eens omdat hij dan bijvoorbeeld slaapt in de maxi cosi. Is hij onrustig, dan leg ik hem ook regelmatig nog een keer extra aan, vooral in de avond komt dit nu nog voor.
In mijn geval werkt de uitspraak ‘ Andere moeders doen ook maar wat…’ helemaal… ik doe maar wat, maar het werkt, meestal…en zo niet…dan moeten we iets anders verzinnen.

 

Volg:
Share:

4 Reacties

 1. 9 februari 2018 / 16:54

  We doen allemaal mar wat, klopt haha. Hoe doe/deed je dat met de combinatie borst en flesvoeding? Ik weet nog niet of ik wil gaan kolven op het werk

  • Liefthuis
   Auteur
   13 februari 2018 / 20:37

   Ha Mathiske, Eerder heb ik er een uitgebreide blog over geschreven. HOe ik ben gaan afbouwen en hoe dit bij mij ging. Ik heb er nu weer 1 voeding van af en komende week de tweede zodat ik niet hoef te kolven op mijn werk. Het is wel even goed in de gaten houden en soms even bij kolven in de ochtend of rond eten om productie op gang te houden, maar dit doe ik op gevoel. Als je lichaam dit na een paar weken gewend is gaat het heel goed.

 2. Lindsy
  10 februari 2018 / 07:29

  Hahaha andere moeders doen ook maar wat. Vind hem erg grappig.
  Maar ja, zo is het wel. Ik doe ook maar wat.
  En ze groeien hier ontzettend goed, dus ik zal wel ergena iets goed doen dan toch?

  • Liefthuis
   Auteur
   11 februari 2018 / 21:02

   Precies, zo is het echt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *