SPAREN en zakgeld VOOR JE KIND, WAT DOEN WIJ…

sparen voor je kind

Zakgeld, beleggen, sparen. Wat mogen ze zelf, waar mogen ze zelf bij, wanneer mogen ze er zelf bij en nog meer van dat soort zaken. Het spaarplan of een financieel opvoedingsplan voor onze kinderen is niet iets wat we al klaar hadden liggen toen we de pil in de prullenbak gooiden. Het studeren, een rijbewijs, of een huis kopen lijkt dan nog zo ver weg en gelukkig is het dat gedeeltelijk ook… en toch wil ik ze leren omgaan met geld. Financieel wijs maken, weten dat je niet zomaar alles kan kopen met een pinpas. Zoiets ongrijpbaars als geld… Kinderen leren omgaan met geld, hoe doen wij dat?

‘Heb je al een spaarrekening?‘ Vroeg mijn oma toen ze op kraamvisite kwam bij Raf (onze oudste) eh… nee oma. Dat is niet het eerste waar ik na de bevalling aan dacht, maar zij wilde graag een budget op de rekening storten dus zo vroegen we bij onze vaste bank toch al snel een rekening aan… en dan? Wat doe je dan? Door mijn oma werden we snel aangezet tot het openen van een rekening van onze mini’s en zo begon hun financiële toekomst… althans een beetje. Want wat doen wij er dan mee.

Sparen en zakgeld voor je kind – de jongerengroeirekening

Ik wil vooral dat onze kinderen een goede financiële start hebben. Dat ze hebben geleerd wat geld is en dat ik ze zoveel mogelijk heb bijgebracht, maar dan is het aan hen. Ik weet zelf nog heel goed hoe ongrijpbaar geld was. Als je ouders een huis kunnen betalen lijkt alles oneindig… Die pinpas, water en stroom wat gratis lijkt… en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik wist wel iets, maar had tegelijk ook geen idee. Toen ik ouder werd en besefte dat je 1000 euro of meer kon verdienen, leek dat echt een goudmijn… wist ik veel welke kosten er allemaal bij kwamen… Dat wil ik anders voor onze kinderen.

Wij openden een Jongerengroeirekening bij ABN AMRO, omdat wij daar zelf ook onze rekeningen hebben lopen. Deze rekening is voor iedereen van 0 tot 18 jaar. Het voordeel, vind ik, dat wij totdat ze 18 zijn zeggenschap hebben over het geld en wat ze met het geld en de rekening mogen. Dat kun je als ouder allemaal zelf instellen. Zakgeld wekelijks, of maandelijks storten, wel of geen geld opnemen, wel of geen betalingen in de winkel doen, wel of niet het saldo bekijken enz enz. Ik vind dat een heel fijn idee, dat mijn kinderen een eigen rekening hebben, maar dat wij tot hun 18de ze kunnen helpen en begeleiden. Tot die tijd is het aan ons… Kunnen wij mee beslissen dat daar een studie of bijvoorbeeld een rijbewijs van betaald wordt

De spaarpot

Onze mannen hebben beiden een spaarpot. Daarin zit vooral muntgeld. Muntgeld dat ze krijgen van opa’s en oma’s, dat ze verdienen wanneer ze ons helpen met speciale klusjes, of wanneer hun tanden er uit zijn. Dit geld tellen we een paar keer per jaar en dan bespreken we wat ze er van zouden kunnen kopen. Zo was Raf ooit heel fanatiek aan het sparen voor iets van lego, toen hij het geld bijna bij elkaar had, was hij dan ook flink teleurgesteld dat als hij het bij elkaar gespaard had, dat hij het geld dan in moest leveren. Toen wilde hij het toch liever houden. Prima… Op deze manier hoop ik ze bewust te maken van de waarde van geld, dat je niet zomaar alles krijgt of kan kopen. Dat als je iets wil dat je er voor kan sparen en dat als je wil dat het harder gaat je kan zoeken naar manieren om geld te verdienen. Zoals klusjes doen bijvoorbeeld.

De rekening

Wij sparen voor alle drie onze kinderen een vast bedrag per maand op de rekening van de Jongerengroeirekening, hun zakgeld zolang ze hun zakgeld nog niet echt zelf nodig hebben. Wanneer onze kinderen ouder zijn, zullen we een gedeelte van hun zakgeld contant geven, maar ook een gedeelte storten op hun lopende rekening. Hier moeten ze ook mee om leren gaan natuurlijk. Wij storten nu per kind, per maand, 18 euro. Dit is een bedrag wat lekker aantikt, maar wat ook wel behapbaar moest zijn gedurende er meer kinderen kwamen. We hebben wel het doel dit bedrag op te hogen, wanneer wij het financieel ruimer hebben. Nu ik dit type, bedenk ik me ineens dat dit meteen een mooi doel is voor volgend jaar….. Het ophogen van hun zakgeld.

Naast de standaard maandelijkse overboeking, die we automatisch hebben ingesteld, wordt er op de rekening van de kinderen soms ook geld extra gestort. Bijvoorbeeld geld van oma, of een andere meevaller. Nu staat alles nog op het spaar gedeelte van hun rekening, wanneer ze ouder zijn zullen we ook de lopende rekening meer gebruiken en daar hun zakgeld op storten. Dan kunnen ze daar leuke dingen mee doen, iets voor zichzelf kopen of kiezen te sparen… Ik ben benieuwd hoe dat zal lopen.

Spaargeld – Wanneer geven we het geld?

Aangezien ik niet kan voorspellen hoe ons leven gaat lopen de komende jaren…. kan ik hier nog geen antwoord op geven. Wanneer de kinderen 18 worden wordt het geld van hun, althans als ze deze rekening ook echt als lopende rekening zouden gaan gebruiken. Ik hoop tegen die tijd met mijn kinderen nog steeds over geld te kunnen praten. Over wat te doen met het gespaarde geld, een studie betalen of hun rijbewijs of eventueel andere zaken, zolang we er maar over praten. We gaan het zien, maar we zijn begonnen, het geld staat er, het geld is er… althans een beginnetje…

Sparen voor je kind, toch iets om goed over na te denken…

#liefthuisad

Volg:
Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.