Onze spruit…Mede mogelijk gemaakt door de kraamverzorgster….Wat ik niet wist…..

kraamhulpToen ik steeds meer terug op aarde landde na de bevalling, besefte ik wat een bizar (en bizar fijn) fenomeen het eigenlijk is om een kraamverzorgster binnen te laten in je huis. Er waren dan ook veel dingen die ik niet wist van de kraamweek.

kraamhulpNog nat achter de oren, in dit geval dus bijna letterlijk, brachten wij onze kleine spruit op zijn geboorte dag al thuis uit het ziekenhuis. Daar zat ik dan, op de bank, met onze spruit in mijn armen, wachtend op de kraamverzorgster. Ik had zoveel goede, maar helaas ook minder goede verhalen gehoord over kraamverzorgsters dat ik vurig hoopte op een echte moeke. Eentje die mij onder haar hoede zou nemen en mij eens even alles zou leren over kleine spruitjes, maar me ook naar bed dirigeerde als dat nodig was. En wat hadden we een geluk. Het was zeker geen moeke, maar wel echt een top wijf, die mij en mijn lief zo goed geholpen heeft die eerste week.

Ik heb me in die eerste week verbaasd over een aantal dingen, dingen die ik niet wist van de kraamweek, namelijk;

 • Dat je het normaal vindt dat iemand anders je huishouden (gedeeltelijk) doet.
 • Dat je het normaal vindt dat er tijdens de eerste keer douchen, een wild vreemde vanaf de wc (op de bril) met je zit te kletsen en mee zit te kijken of alles wel goed gaat.
 • Alsof er nog niet genoeg gebeurd is down under, word je twee keer per dag getemperatuurd.
 • Dat de verloskundige in de eerste week nog 3 keer langs komt om te kijken hoe het met je gaat en eventueel je hechtingen te controleren.
 • Dat het aangeven van je baby blijkbaar ook mis kan gaan.
 • Dat de hielprik geen prik is die ze krijgen, zoals een vaccinatie, maar dat ze een klein prikje geven en 5 druppeltjes bloed afnemen. (klinkt heftig bij zo’n mini, maar viel heel erg mee)
 • Dat de kraamhulp BIZAR snel kan poetsen
 • Dat ze trouwens ook nog MEGA netjes en recht de was kan vouwen.
 • Dat je blij kan zijn met die stomme netonderbroekjes (nooit verwacht van te voren)
 • Dat je na een paar dagen ineens je benen ziet transformeren, wanneer het vocht weg trekt. Oké, dit zal niet iedereen hebben, maar standje walrus nam in die week bizar snel af. Ik herkende mijn eigen benen niet meer.
  hielprik

  De hielprik

 • Dat het heftigste bloedverlies eigenlijk al snel afneemt. Het duurt wel lang voordat het helemaal over is, maar de kraamverbanden waren al sneller dan verwacht niet meer nodig.
 • Dat er blijkbaar ook enkele mannelijke kraamverzorgers bestaan (niet bij mij, maar wel nagevraagd) Dat lijkt me toch een beetje AWKWARD.
 • Dat het eigenlijk heel bijzonder is, dat je de meest intense, mooie en soms heftige tijd deelt met een wild vreemde.
 • Dat je zo snel gehecht kan raken aan iemand anders dan je baby in die eerste magische week.

‘Ik ben echt heel verdrietig’ zei ik, toen onze kraamverzorgster ons huis uit liep. Jullie wisten al dat ik slecht ben in afscheid nemen en toen een goede vriend kort na ons beviel, hebben we zelfs even gecheckt wie hun kraamverzorgster was (wat gekke hormonen al niet met je doen) Ze had voor ons dagen verzet en een vrije dag opgegeven zodat we de laatste dagen geen andere kraamhulp hoefden te hebben. Wat hebben wij een mega bijzondere top week gehad, mede dankzij haar. We hebben nog een tijdje grapjes gemaakt, zoals; Dit heb ik geleerd van….. Dat mag niet van….. Wat zou…….daar van vinden?

Was jullie kraamweek ook zo bijzonder? Waren er andere dingen die jullie nog niet wisten van de kraamweek of is het herkenbaar?

Tot snel,

Liefs Jodi

Volg:
Share:

6 Reacties

 1. 17 januari 2016 / 09:37

  Ik heb echt wel gehuilt toen de kraamhulp wegging. Bij eventuele volgende wil ik ook echt haar weer hebben. En die netonderbroekjes top dingen zijn het, ik had er gelijk een aantal uit het ziekenhuis meegepikt

  • Liefthuis
   Auteur
   17 januari 2016 / 14:02

   Echt he, terwijl ik van te voren dacht, die ga ik mooi niet aan doen.

 2. 17 januari 2016 / 10:00

  Heel herkenbaar allemaal, behalve van die benen hihi 😉 Lijkt me ook heel raar om een mannelijke kraamverzorger in huis rond te hebben lopen die controles bij je doet en dergelijke. Ik mocht mezelf temperaturen, dat was wel heel fijn 🙂 Verder komt ze bij ons uit het dorp, dus we hebben haar al een paar keer gezien toen we met Naomi een rondje liepen. Echt ontzettend leuk. Wij hadden op eerste pinksterdag een halve dag iemand anders die een straat achter ons woonden. Dit is uiteraard in goed overleg gegaan en ook zij was echt top! Ik verbaas me er ook over wat ze in zo’n korte tijd allemaal weg werken aan was en hoe ze het huis zo snel schoonmaken. De was is nog nooit zo netjes gestreken als toen zij er was hihi. Wat een heerlijke tijd was dat toch 😀

  • Liefthuis
   Auteur
   17 januari 2016 / 14:02

   Echt he, mega genoten. Een fijne kraamhulp scheelt dan zoveel. Fijn dat het ook met die andere klikte.

 3. Katrien
  17 januari 2016 / 13:34

  Wat tof om te lezen! Deze geweldige kraamhulp had ik ook!!!!!

  • Liefthuis
   Auteur
   17 januari 2016 / 14:01

   Kijk nog meer die dezelfde ervaring hebben, top wijf is het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *