Spruits bedritueel (16 maanden)…slaap lekker, kusje op je neus…

slapenOnze spruit is momenteel bijna 17 maanden oud. Bijna 1,5 dus (WAAAAT????) en slapen is zijn grootste hobby. Tenminste….dat wil mama graag. Gelukkig hebben wij een redelijke slaapkop gemaakt, dus tot nu toe mogen wij niet klagen. Het naar bed brengen; nog even samen kroelen, nog even samen gek doen en dan…. Wat is het bedritueel van onze kleine man?

Wat vind ik het een heerlijk moment. Onze kleine spruit naar bed brengen. Al een hele tijd hebben we een vast ritueel dat ongeveer een kwartiertje duurt. Soms korter soms langer. Vanaf zijn geboorte is het slaapritueel van onze spruit natuurlijk veranderd, zo kreeg hij eerst nog een late voeding, hoefden we zonder tanden nog niet te poetsen en sliep hij de eerste maanden nog bij ons op de kamer.

Warme melk en lekker knuffelen
Ons slaapritueel begint eigenlijk al beneden. Op de bank krijgt onze spruit lekker een flesje warme melk. Lekker liggend bij ons op schoot, even lekker helemaal ontspannen. Ik weet dat hij deze fles eigenlijk niet meer ‘hoeft’, maar hij vindt het nog zo lekker voor het slapen gaan en ook mama wordt er heel blij van. Even kroelen met de kleine man….genieten…

slapen Pyjama en slaapzak aan
Dan brengen we hem naar boven. Mijn lief, ik of wij samen. Op de commode krijgt de spruit een boekje of iets anders om mee te spelen en kleden we hem uit en doen een pyjama shirt aan en zijn slaapzak. Vaak zingen we hier nog liedjes, of doen spelletjes. Vragen waar zijn neus, teentjes, oortjes enz zitten, of lachen nog even door hem te kietelen of gek te doen. Als ik mijn lief en onze spruit over de babyfoon hoor gek doen, dan smelt ik echt….LOVE IT!!!

Tandenpoetsen en wassen
Lekker fris het bed in. Hij gaat in de ochtend vaak in bad dus ’s avonds is het vooral even opfrissen. Tandenpoetsen doen wij iedere avond. We gebruiken tandpasta van Weleda, speciaal voor kinderen en onze spruit vindt hem heerlijk. Hij vindt tandenpoetsen sowieso geen probleem, hij mag vaak daarna even zelf ‘poetsen’.

Naar buiten kijken en de maan aan
Na het tandenpoetsen mag hij het licht uit doen en kijken we nog even naar buiten en vraag ik hem of hij de auto’s en de bomen ziet en wijst onze spruit alles aan. Terwijl we daar staan doe ik zijn maan aan (nachtlampje) en de gordijnen dicht, dag wereld.

Welterusten
Welterusten sterren, welterusten maan, welterusten robotjes, welterusten apie, welterusten meneer giraffe, welterusten kleine Raf. Het riedeltje dat ik en mijn lief altijd tegen hem zeggen. De sterren, de maan, de robotjes zijn in zijn kamer te vinden en apie en meneer giraffe zijn zijn knuffels. Slaap lekker allemaal.

Liedje zingen
Mijn lief en ik doen dan allebei iets anders, maar wel ongeveer hetzelfde en altijd hetzelfde. Ik leg onze spruit in zijn bed, geef zijn speen en leg zijn knuffels lekker bij hem neer. Dan zing ik twee liedjes. Een liedje van Haasje en Rammelaar en een stukje van ‘Er gaat een treintje naar dromenland’. Dit doe ik al vanaf dat hij 2 weken oud is. Ik aai hem over zijn hoofd, of hij pakt mijn hand vast en hij luistert altijd aandachtig naar het liedje.

Hou van jou….
Slaap lekker menneke, mama houdt van jou tot de maan en weer terug. Kusje op je neus…
Mijn vaste zinnetje, mijn vaste welterusten wens voor mijn kleine man. 

Waarom ons ritueel zo geworden is? Geen idee…Een liedje zingen leek mij een fijne afsluiting, daarnaast werd hij altijd rustig van liedjes. Alle andere dingen hebben we er gaandeweg bij bedacht. Er zullen dingen veranderen en afvallen de komende jaren, maar voorlopig is het een lekker momentje op deze manier. Slaapt hij trouwens ergens anders? Dan geef ik vaak alleen door dat we een liedje zingen en daar doet hij het ook goed mee. Lekker ding…

Volg:
Share:

9 Reacties

 1. 8 november 2016 / 07:36

  Alle kindjes moeten slapen? En een treintje naar dromenland! Ik zing die ook altijd! wat lekker dat hij zo’n goede slaper is.

  • Liefthuis
   Auteur
   8 november 2016 / 11:53

   Jaaaaa die zin ik. Ben ik zelf mee opgegroeid en vond Haasje en Rammelaar fantastisch. Grappig dat jij dezelfde zingt.

   • 8 november 2016 / 11:57

    Ja ik ben er ook mee opgegroeid. Dacht dat niemand het kende maar jij dus ook! Het zijn zo’n lieve liedjes. We hebben de dvd voor Mirthe ook

 2. Janine
  8 november 2016 / 07:54

  Ons slaapritueel is vergelijkbaar alleen gaan wij vaak eerst wassen en soms in bad (bij ons gebeurt dat savond , s’ochtend is er vaak ivm werk de tijd niet.) enna het wassen krijgt ons mannetje ook nog een flesje melk op de bank kroelende met mama of papa. Hoeft hij niet maar het moment is wel zo fijn voor beiden. Dan tandenpoetsen en dan boekjes lezen. Dan kusjes en hup naar boven in bed. Ook wij hebben hier vast ritueel van lidje zingen, danslaapzak aan, licht uit, knuffels , kusjes en ook ik heb vaste woorden die ik zeg zoals van mama en papa houden van je, mooie dromen en zo..bij mij gaat het in het Duits …maar dat ritueel hebben wij ook al sinds hij heel klein is en hij valt ook meteen in slaap , zelden moeten we nog eens naar boven. Heerlijk vind ik ons momentje samen savonds!

  • Liefthuis
   Auteur
   8 november 2016 / 11:53

   Klinkt heerlijk

 3. 8 november 2016 / 08:22

  Wat een fijn bedritueel heb je samen met je kleine man ontwikkeld! Echt heel erg leuk om te lezen dat het zo veel verschillende dingen bevat en dat je echt altijd dezelfde zin gebruikt om af te sluiten!

 4. 8 november 2016 / 15:17

  Rituelen werken erg goed voor kinderen. Wij hadden dat ook altijd, en het maakte het moment waarop ze moesten gaan slapen herkenbaar voor ze.

 5. 9 november 2016 / 20:04

  Wat een leuk liedje zing je. Deze kon ik helemaal niet, maar ben hem eens gaan zoeken op youtube. Fijn liedje voor het slapen gaan.

  • Liefthuis
   Auteur
   9 november 2016 / 20:58

   Jaaa zo leuk, echt een goede om te onthouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *