Wanneer ben je ‘later groot’?

8 jaar samen, een hond, een huis, een kind...Zijn we later groot?

8 jaar samen, een hond, een huis, een kind…Zijn we later groot?

Wat wil je worden als je later groot bent? DE standaard vraag in alle vriendenboekjes. DE vraag die je gedurende je basisschool carrière vaak kreeg en beantwoorde met grootse dromen. Brandweerman, piloot of prinses. DE vraag die op de middelbare school serieus werd en DE vraag die ervoor zorgde dat ik altijd kon blijven dromen…

Boerin, Moeder, Juf….Beroemd
‘Boerin’ was het antwoord dat ik als mini Jodi altijd gaf in vriendenboekjes, of iets anders met varkens. Hilarisch natuurlijk, want ik ben bang voor kippen, rende vroeger weg voor zwarte geiten en heel eerlijk; ik ben nog steeds geen held met dieren. Varkens waren mijn lievelingsdieren en ik  zag het helemaal zitten om hele dagen lekker te knuffelen met biggetjes. Toen ik me besefte dat ik geen boerin ging worden, bedacht ik me dat ik wel meerdere dingen wilde worden. Moeder of juf, maar vooral…..beroemd. Ik vond toneelspelen altijd heel erg leuk, maar ook zingen en dansen. Dus hoe ik beroemd zou worden maakte me niet uit, als ik maar beroemd werd. Zelfs handtekeningen zetten leek me leuk.

Middelbare school droom
Vakken kiezen, goede cijfers halen, bedenken waar je examen in wil gaan doen en dat allemaal om te zorgen dat je naar de goede opleiding kan. Heel nuttig vond ik en ook heel belangrijk, maar nu denk ik wel eens (vooral als ik hetzelfde van mijn leerlingen moet vragen) wat waren we nog JONG. Hoe kun je als 14 jarig meisje weten wat je wil worden, als je later groot bent? Ik droomde verder…

In de grime, voor een voorstelling

In de grime, voor een voorstelling

Soort van serieus
Geloof het of niet, maar ik vond studeren en naar school gaan super leuk. Na de middelbare school deed ik de pabo en een part time musical opleiding. Ik genoot, kwam mezelf 100 keer tegen en leerde. Ik was nog lang niet ‘later groot’ en zou bij wijze van nog alles kunnen worden. Zelfs boerin, als ik dat wilde….

Afvinken
De dromen van kleine Jodi. Juf; check, alhoewel ik daar met tijden ook over getwijfeld heb. Mama; check, wat fijn dat ik mama mag zijn. Beroemd? zingen, acteren nog steeds mijn grootste passie, maar beroemd, hoef ik niet meer te worden. Boerin? Telt het een beetje dat mijn ouders op een boerderij zijn gaan wonen? Toch een soort van check?

Besef
Ineens, een tijdje geleden, kwam het besef. Ben ik nu  ‘LATER GROOT’? Ben ik nu op de leeftijd die in vriendenboekjes bedoeld werd. Of op de leeftijd dat ik eigenlijk prinses zou zijn? Leef ik nu in de tijd waar mijn dromen over gingen? Had ik nu boerin moeten zijn? Of juf? of in ieder geval beroemd? Ben ik nu dan al later groot?

Wat voel ik me oud als ik hier aan denk, ik ga er maar vanuit dat er nog een later GROTER is, of een later GROOTST. Want dan heb ik nog alle kans om te dromen (en voel ik me minder oud)….

Ben ik de enige die dit gevoel heeft? Is dit een verlate quarter life crisis? Kom ik daar ooit nog uit dan? Hebben jullie dit ook? Of zijn al je ‘later groot’ dromen al uitgekomen?

Tot snel,

Liefs Jodi

Volg:
Share:

11 Reacties

  • Liefthuis
   Auteur
   15 april 2016 / 08:35

   Dat is zeker waar…

 1. 15 april 2016 / 08:50

  Pfoe herkenbaar. Ik zeg nog steeds als ik later groot ben.. maar ja wat dan? Ik ben wel moeder huiseigenaar enzovoort maar volwassen voel ik me nog steeds niet

  • Liefthuis
   Auteur
   15 april 2016 / 15:11

   Herkenbaar, ook ik voel me nog niet echt volwassen. Ik voel me nog steeds 20 ofzo, totdat ik iemand van 20 zie en dan denk ik, o nee. toch niet

 2. Marjan Schoenmakers
  15 april 2016 / 10:11

  Volgens mij liggen hier nog vriendenboekjes waar al je dromen instaan. Wat heb je veel bij ons gespeeld vroeger. En ja, inmiddels ben ik zelf al “oma”. Heel leuk om dan jaren later je blog af en toe te lezen…………..

  Heel veel groetjes,
  Marjan (mama van Yvette)

  • Liefthuis
   Auteur
   15 april 2016 / 15:12

   Super leuk je reactie Marjan en ook super leuk dat je af en toe leest. Jij bent zelfs al oma van 3 bijna 4 mooie kleine spruiten. Wat een wonder. Via facebook kun je elkaar toch een beetje in de gaten houden.

 3. 15 april 2016 / 11:18

  Mijn man en ik zeggen het wel eens als we een mooi groot (onbetaalbaar) huis zien ‘die kopen we als we later groot zijn’ haha

  • Liefthuis
   Auteur
   15 april 2016 / 15:13

   Jaaa nog zo’n droom voor als ik later groot ben

 4. 15 april 2016 / 13:26

  Steeds vaker kijk ik terug naar de “vroegere” jaren met mijn bijna 25 lentes jong. Ik denk dat dit moment wel een soort van later is, maar dit moment later is ook weer een moment als “een nieuwe vroeger” op dit moment maak je andere dromen voor later…. Snap je het nog?

  Alleen nu kan je het waarschijnlijk allemaal iets beter relativeren en droom je vaak niet te groots.

  • Liefthuis
   Auteur
   15 april 2016 / 15:13

   Ik snap hem helemaal. Ik droom tegenwoordig toch maar niet meer over boerin worden hihi

 5. 15 april 2016 / 15:30

  Zó herkenbaar. Mooi dat jij en ook ik op een punt zijn gekomen dat we dit mogen meemaken en dat (deels) de dromen zijn uitgekomen. Al moet ik om sommige heel hard lachen. Toch voel ik mij nog niet oud en heb ik nog zó veel dromen.. Dus ik ga voor de nog grotere en oudere toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *