Thuiswerken: Mijn valkuilen…

thuiswerken valkuilen

Nog steeds word ik iedere dag heel blij van mijn werk, van mijn bedrijven en wat ik op heb gebouwd. ’t winkeltje in onze garage met daarbij mijn eigen werkplekje. HEERLIJK. 5 maanden voordat iedereen verplicht moest thuiswerken (voor zover mogelijk) stopte ik voor de klas en ging fulltime voor Feestje van Hout en Lief thuis werken. Vanuit huis… Veel mensen vragen of het bevalt, of ik het fijn vind… Overall kan ik een dikke JA zeggen, maar thuiswerken heeft ook valkuilen.

Thuiswerken valkuilen en Contacten

IK HEB MENSEN NODIG…. De meest gestelde vraag sinds ik ben gestopt voor de klas. Mis je je collega’s niet? Heel lang was het antwoord ‘nee’. Na de eerste nieuwe maanden, onze grote reis, toen een virus en de zwangerschap, besefte ik me afgelopen februari ineens dat ik het soms wel mis. Het even uit de situatie zijn, weg van huis, kletsen, lachen, de gesprekjes bij het koffiezetapparaat, teamuitjes, de leerlingen… Toch past het nu gewoon niet, mijn bedrijven zijn mijn kindjes en wil ik verder uitbouwen, daar voel ik nog zoveel uitdaging en groei en de vrijheid is me alles… maar ja soms mis ik collega’s en vooral contacten. Nu zat heel Nederland afgelopen jaar veel thuis en daardoor ben ik me ook bewust van wie je extra dierbaar zijn. Wie je ondanks alles verkiest of nodig hebt en wil zien. Daarnaast heb ik gelukkig ook veel online contacten. Dat klinkt soms saai, of niet echt, maar ik kan je garanderen dat dat een paar van de meest fijne contacten zijn.

Thuiswerken en Internet frustratie

Geen internet thuis = geen werk… Dit was de eerste maanden van mijn thuiswerk carrière een GROOT issue. Mijn bedrijven zijn grotendeels online en ik heb het internet dus heel hard nodig. Achter in ons huis zit ’t winkeltje, zoals we het noemen en daar heb ik ook mijn bureau staan. Een heel fijn plekje, maar het internet was bagger, waardoor ik vaak halverwege was met iets en opnieuw moest beginnen. Alles kostte meer tijd en frustreerde. Goed internet thuis * was een MUST… en na goed vergelijken zijn we dus overgestapt en hebben we mijn computer in het winkeltje op de internetkabel aangesloten. We hebben bewust gekozen voor het Fast abonnement van 100 Mbit/s en goed gekeken welke provider in onze omgeving goed werd aangeschreven. Wat een verademing is dit, ik kan heerlijk bloggen, mailen, maar ook zoomcalls zijn nu een eitje en als ik even pauze wil, dan plof ik op de bank met een serie. We hebben gekozen voor de maximale

Het is nooit af

Misschien wel een van de meest genoemde valkuilen van thuiswerken. Nog zo een die ik heerlijk en tegelijk heel vervelend vind. Het werk is nooit af, maar ook het huishouden is nooit af. Ben ik aan het werk, zijn er huishoud prikkels, ben ik vrij, zijn er werk prikkels. Je bent nooit klaar. Toch nog even mail beantwoorden, toch nog even ontwerpen of bloggen. Het geeft me op veel vlakken ook rust dat dit kan, maar soms dus ook onrust. Vooral op momenten dat ik minder goed kan filteren… dan ervaar ik het als ‘last’ en leg ik in de avond heel bewust mijn macbook en telefoon weg. Ik herken de valkuil gelukkig, meestal handel ik er goed naar… maar soms…

Altijd thuis

Ik ben een mega huismus. We hebben ook gewoon een heel fijn huis en ik hou er van thuis te zijn, maar wel afwisselend, met de deur uit zijn. Ik hou namelijk ook van thuiskomen. Voor tante C, gingen we op mijn vrije dagen dan ook heel veel op pad, omdat ik al zoveel thuis zat, maar dat kon natuurlijk ineens niet meer… en dat maakt het thuiswerken soms wel vervelender. Op vrije dagen voelde ik vaak ‘Zit ik weeeer thuis‘ en vaak pakte ik dan ook maar weer mijn laptop. Ik heb soms gewoon behoefte aan andere muren, andere omgeving, andere prikkels en input. Dat is wel iets wat deze huismus geleerd heeft.

De was/ het huishouden

Toch nog even de was doen, even dat pakketje wegbrengen, de keuken poetsen terwijl ik koffie zet of snel nog even opruimen, omdat er morgen bezoek komt. Het winkeltje/ Feestjevanhout.nl kan ik best goed achter me dichttrekken, maar als ik aan het werk ben en even iets wil pakken, dan zie ik teveel. Ik zie altijd iets wat moet gebeuren en besluit dat dus ook vaak tussendoor of in mijn ‘pauze’ even te doen. Maandag, dinsdag en woensdag zijn dan ook vaak dagen dat ik continu bezig ben, werk, opruimen, werk, poetsen, werk en nog even snel die laatste regel dingen doen. Aan het einde van de dag ben ik dan ook vaak helemaal gesloopt, omdat ik gewoon zo graag zoveel wilde doen.

De bank roept

Dit is een valkuil die haaks staat op bovenstaande en tegelijk hand in hand gaat. Sinds mijn verlof voorbij is, ben ik alleen op donderdag echt alleen thuis om te werken. Na dinsdag en woensdag vaak keihard gewerkt te hebben, want ik wil zoveel mogelijk af hebben, maar ook vaak huishouden, kinderen en meer… heb ik op donderdag vaak opstart problemen. Dan besluit ik mijn koffie op de bank te drinken, met een serie… (want we maken optimaal gebruik van ons super snelle internet) en soms nog een aflevering, omdat ik gewoon niet van de bank te branden ben. Mijn lichaam werkt nog niet altijd optimaal mee, dus ik neem het er dan maar even van, maar het is dus wel een valkuil…

Lockdown en quarantaine opvang service

Oow wat fijn dat jij thuis werkt. Jij kan dat allemaal gewoon opvangen. KLOPT… en juist dat vind ik zo fijn aan voor mezelf werken en mijn tijd indelen, maar tegelijkertijd is dit een grote valkuil. Het afgelopen jaar waren er natuurlijk heel veel uitzonderlijke situaties, maar terwijl mijn lief verplicht naar zijn werk ging, zat ik thuis met mijn werk, twee kinderen, homeschool en ik was zwanger of had net een baby. Begrijp me niet verkeerd, want zo is de situatie nu eenmaal, ik heb hele lieve kinderen en andere mensen zaten vast veel lastiger en het was juist luxe dat ik het op kon vangen, maar mijn werk ging wel door en dat was soms best zwaar. Dus ik zat avonden, nachten door te werken, want het moest wel gebeuren. Misschien was het meer het gemak, waarmee er soms vanuit werd gegaan dat ik het dan toch wel op zou vangen… Misschien een gevoelsding… of hormonen… Of past deze niet in de valkuilen van thuiswerken?

Thuiswerken en valkuilen… zijn ze herkenbaar? Of totaal niet? Zoals ik zei, overall geniet ik van het thuiswerken, soms met mijn eigen muziek, soms in volledige rust. Mijn eigen plek, mijn eigen moment… En toch… moet ik nog werken aan mijn thuiswerk skills

* #liefthuisad

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *