Tips: verhuizen met een baby en een peuter…

Verhuisbericht dat we met het geboortekaartje meestuurden…

Toen we naar de bezichtiging van ons huis reden zei ik; Ik hoop dat het tegen valt, dat zou veel makkelijker zijn. Verhuizen met een mini baby zag ik niet direct zitten, maar toen we het huis hadden gezien waren we verkocht. We wisten dat het een uitdaging zou worden, verhuizen met een baby en een peuter, maar dit was ons droomhuis en ook het huis voor onze mannen om in op te groeien….Dus we gingen verhuizen. Vandaag deel ik mijn tips…
Lijstjes lijstjes lijstjes..
Toen ik ongeveer 26 weken zwanger was wist ik dat we zouden gaan verhuizen. Vanaf dat moment ben ik begonnen met lijstjes maken. Alles wat er moest gebeuren voor het huis of voor de bevalling kwam daar op te staan. Dit zorgde voor overzicht, want ik had niet alleen een bevalling en een baby te regelen, ook de spruit was er nog en dus een verhuizing. Ik heb vaak een beetje rust als ik niet meer bang hoef te zijn dat ik iets vergeet, doordat het op een lijstje staat…

Begin op tijd
Begin op tijd met inpakken. Je kerstspullen, je koffers voor vakantie. De kleding die ik toch niet meer zou passen binnen 2 maanden na de bevalling. Zomerkleding, spullen uit de kelder. Er zijn zoveel spullen die je 3 maanden voor een verhuizing al wel kan inpakken. Dus begin op tijd. Iedere dag dat je een doos inpakt is er weer iets gebeurd.

Kleine beetjes
Zoals ik al zei begin op tijd en doe iedere keer kleine beetjes. Zwanger en met een lichaam dat niet altijd meewerkte, liet ik mijn lief een doos neerzetten pakte ik spullen in en zette hij de doos weer weg. Ook na de geboorte van de Pipster wilde ik dingen regelen. Iedere keer als hij even sliep dan pakte ik weer een doos in of ruimde een kast uit en sorteerde wat er weg mocht en wat mocht blijven.

Vanaf de bank
Vanaf de bank met een slapende baby op je kun je ook veel doen. Zo heb ik alle adreswijzigingen doorgegeven terwijl er een new born op me lag te slapen. Ook de energie en televisie aansluiting en dergelijke kan telefonisch of via de laptop. Genoeg te doen.

Draagzak/ doek
Tijdens de verhuizing was een draagzak voor ons onmisbaar. De Pipster was net die week wat onrustig en had moeite met in slaap vallen. In de draagzak sliep hij zo en op die manier konden wij toch wat doen in huis. Gevaarlijke klussen moet je uiteraard niet doen, maar behang afhalen of wat poetsen ging prima.

Leuk maken
Ik wilde heel graag dat de spruit het nieuwe huis leuk zou vinden. Over enthousiast, heb ik dat ook met het nieuwe huis gedaan. We hebben echt de tijd genomen hem het huis te laten zien, met hem te spelen (ook in de klus periode) en hem echt aandacht gegeven. Samen naar de kippen toe, samen spelen tussen het klussen door, hem een fijn plekje geven om te slapen en niet teveel van hem verwachten. Als we nu de oprit op rijden roept hij nog steeds enthousiast….’oooooo het nieuwe huis…

Hulp vragen
Vraag op tijd om hulp. Zowel voor de dag van de verhuizing, maar ook voor het kluswerk of eventueel de oppas voor je kinderen. Wij hebben veel hulp gehad van onze ouders en familie, maar op de dag van de verhuizing zijn er ook veel vrienden komen helpen. Zo mega fijn.

Ik vond iedere dag oppas regelen voor de spruit en de Pipster niet prettig, vandaar dat ze soms ook mee zijn gegaan naar het nieuwe huis. Daarnaast krijgt de Pipster nog borstvoeding, dus moest hij wel bij mij zijn. De spruit is op de dag van de verhuizing wel naar een vriendin gegaan en had daar de dag van zijn leven, dus helemaal fijn.

Niet te moeilijk
Maak het jezelf niet te moeilijk. Gaan je spruiten mee naar het nieuwe huis, neem dan voor de zekerheid de Ipad mee en laat ze desnoods filmpjes kijken. Zo kun je zelf nog wat doen in huis en een uurtje filmpjes kijken kan echt geen kwaad. Je maakt het jezelf alleen maar moeilijker wanneer jij nog wat moet doen een jengelende spruit aan je benen hebt.

Babynestje
Neem een wipstoel of een babynestje alvast mee naar het nieuwe huis. Je baby kan daar lekker in liggen en rondkijken wanneer hij dat wil. Zo heb jij even je handen vrij wanneer hij wakker is en kun je toch wat doen. Oma’s en andere mensen die komen helpen, willen vaak ook heel graag baby knuffelen.

Goede stoel
Zorg dat je een goede stoel hebt waarop je even rust kan pakken met je baby. Wanneer je moet voeden is dit natuurlijk helemaal belangrijk, want je wil niet ergens op de grond moeten gaan zitten.

Tas speelgoed
Voor de spruit had ik een tas met speelgoed samen gesteld. Dit deed ik al een paar weken voor de verhuizing, zodat hij dit speelgoed al even niet gezien had. Ik bedacht waar hij thuis vaak goed mee kan spelen en verzamelde hier wat dingen van. Ik deed alles in een shopper zodat het ook niet overal rond hoeft te slingeren, maar dat hij wel lekker kon spelen.

Eten eten eten
Voor onze spruit een cruciaal iets en dat zal voor veel meer kinderen zijn. Wanneer hij honger heeft wordt hij hangry (en dit heeft hij niet van een vreemde OEPS). Krentenbollen, fruit, koekjes, rozijntjes…bereid je voor.

Hou rekening met dat je spruit moet wennen
Je spruit zal sowieso moeten wennen aan een nieuwe omgeving. De eerste week dat we hier woonden was dat het geval bij de spruit. Hij was zeurderiger en als we ergens naartoe gingen vroeg hij meteen of ik ook mee ging. Hij is meer weg geweest bij opa en oma en vrienden en daarna woonden we ineens in een nieuw huis. Hij moest denk ik nog even aftasten of we hier blijven en dat papa en mama ook blijven. Helemaal niet erg, is denk ik ook logisch, dus we gaven hem hier ook de tijd voor. Ondertussen is hij steeds meer thuis. Hij slaapt goed, speelt lekker en is zijn eigen eigenwijze ik.

Let it goooo
Soms lopen dingen anders dan verwacht. Is nog niet alles volledig ingepakt, heb je een onverwachts probleem in het nieuwe huis of worden beide spruiten ziek? Let it gooooo. Het heeft geen nut om je daar lang druk over te maken. Ik kan me vaak heel even heel erg druk maken, maar het gelukkig ook snel loslaten en vooruit kijken. Dat wil niet zeggen dat het niet meer ergens in mijn achterhoofd zit, maar ik heb geen zin om mijn dag er door te laten verpesten. Die Elsa was zo gek nog niet…. Let it gooooo…

Dit waren mijn verhuistips, hopelijk heb je er iets aan…Heb jij nog verhuis tips???

Volg:
Share:

2 Reacties

  1. 22 januari 2018 / 21:50

    Thank you Jodi for Tips: Moving Baby and Toddler. I like the idea of making lists and asking for help, even using a bassinet.

    Best wishes to you and your family in your new home.

    How have the children adjusted?

  2. 22 december 2022 / 12:42

    Mijn man en ik gaan binnenkort met onze kinderen verhuizen naar een nieuwe stad. De kids vinden dit best spannend. Wat een slim idee om veel snacks in huis te halen op de dag van de verhuizing! Als de kids bezig zijn met eten, zijn ze in ieder geval blij en afgeleid. Daarnaast schakelen wij waarschijnlijk een verhuisbedrijf in, om zo zelf meer tijd voor de kinderen te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *