To kolf or not to kolf…handsfree kolven…

difrax

Koffie eh Borstvoeding met een koekje. Smakelijk!

Wil je borstvoeding gaan geven? Is natuurlijk een van de meest gestelde en misschien ook een van de meest gevoelige vragen die gesteld worden tijdens de zwangerschap. Mijn antwoord was; ik wil het zeker gaan proberen, maar niet ten koste van alles, maar ik zie wel echt op tegen dat kolven.

Dat was echt zo. Als ik mezelf in gedachten op de bank zag zitten met zo’n kolf apparaat aan mijn tieten borsten, met dat ritmische zoemende geluid erbij, dan werd ik niet echt vrolijk. Ik kreeg beelden voor me van Jodi in een melkstal en die uiers van die koeien waar dat apparaat aan gezogen werd. Ik heb er niks tegen als ik het bij andere zie, dus ik weet ook echt niet waarom ik dat gevoel had, maar het was er. (dit gevoel is overigens nu wel anders)

Handsfree 
Een vriendin van mij wees me op een handsfree kolf. WAT? EEN HANDSFREE KOLF? kun je dan bellen? appen? spelen? en kolven tegelijk? Dit moest ik uitzoeken. Ik wilde de borstvoeding een serieuze kans geven, dus dan hoorde kolven daar ook bij.
Mijn zoektocht begon. Het bleek niet zo moeilijk te zijn, het was namelijk de ‘B to B borstkolf’ van Difrax. Ik ben niet voor een gat te vangen, dus ik zocht naar ervaringen. Was de kolf wel krachtig genoeg, werkte hij echt zo handig of had je je handen nog niet vrij? Al snel was ik er uit. De reviews waren veelal positief dus deze kolf wilde ik.

Koopje
Ik luisterde niet naar het advies pas een kolf aan te schaffen na de bevalling, ik zocht en vond een nauwelijks gebruikte kolf op marktplaats in mijn omgeving. Ik had ook al uitgezocht of dit wel hygiënisch was, maar met een set nieuwe slangetjes en een nieuw flesje zou het net zo hygienisch zijn als een nieuwe kolf. BAM koopje voor 80 euro hadden wij onze kolf.

En toen was spruit er
Na de bevalling kwam mijn productie snel op gang, alleen onze spruit snapte niet wat hij met mijn tepel aan moest. Het aanhappen lukte niet en na drie halve slokken gaf onze spruit het al weer op. Hij sliep gelukkig goed, maar hij moest natuurlijk voeding binnen krijgen. Gelukkig hadden wij de kolf al in huis, dus de kraamhulp kookte alles uit en zocht samen met mij uit hoe alles werkte, ook voor haar was het de eerste keer dat ze deze kolf zag.

Hoe werkt het
BtoB borstkolf DifraxHet is heel simpel. Je hebt; het zwarte ronde apparaatje (kan op batterijen en op stroom), een flesje, kolf onderdelen voor op de fles, twee slangetjes en een schelp. Je zet de fles op het apparaatje, je draait de kolf onderdelen er op en je sluit daar de slangetjes op aan. De schelp stop je in je bh, of je houdt hem zelf vast tegen je borst en je zet de kolf aan. Hij begint eerst met korte aanzuigingen, om het toeschietreflex op gang te brengen, hij gaat vanzelf over, of je zet hem met de hand over, naar de kolf stand met langere aanzuigingen. Ideaal!

Mijn ervaring
IK HOU VAN MIJN KOLF!!! En heel eerlijk; het kolven viel me 100% mee. In de kraamweek en met zo’n kleine spruit gebeuren er al zoveel nieuwe dingen, dat dit ook niet vreemd voelde. Daarnaast wilde ik heel graag borstvoeding geven, dus vond het geen moment vervelend om te kolven.
Ik kan de kolf natuurlijk niet vergelijken, want ik heb geen andere kolf geprobeerd, maar wat hou ik van mijn eigen kolf. Voor thuis gebruik is hij gewoon makkelijk, het is ideaal dat je de schelp gewoon in je bh kan stoppen en dan komt er alleen slangetje uit je shirt (boven of onder, dat kan beide) dat naar de kolf loopt.

Grootste voordeel
Wat voor mij het grootste voordeel is geweest, is dat je hem heel makkelijk mee kan nemen. Wij zijn regelmatig dagjes weg geweest en ik heb regelmatig in het wild gevoel, maar niet overal kan dat even makkelijk, vond ik. De kolf is klein dus past makkelijk in je tas. In een restaurant of  in mijn geval ook op het strand, stopte ik de schelp in mijn bh, kolfde tot ik voldoende voeding had en kon de fles meteen geven. Alleen al het idee dat ik de kolf bij me had, voor het geval ik niet op een fijne plek kon voeden gaf mij al heel veel rust. Ook onderweg, of in de auto kon ik makkelijk even kolven en de fles geven.

Zie je op tegen het kolven? Ik kan je vertellen, het valt echt mee…maar maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Dus twijfel je over deze kolf? Ik kan hem alleen maar aanraden.

Heb jij gekolfd en zag je hier ook tegen op?

Tot snel,

Liefs Jodi

Volg:
Share:

8 Reacties

 1. 8 maart 2016 / 07:44

  Ik heb getwijfeld over de Difrax, ik heb nu eens medela swing, daar konden mensen me toch meer over vertellen. Maar als ik stop met bv, verkoop ik hem en bij een volgende zwangerschap wil ik toch een dubbele kolf, en ik denk zelfs die van Difrax

  • Liefthuis
   Auteur
   8 maart 2016 / 16:53

   Ik kan hem alleen maar aanraden.

 2. 8 maart 2016 / 10:40

  As we speak aan het kolven haha. Maar ik had dus geen kolf van tevoren gekocht, maar jij had echt een koopje zeg, dus snap dat je hem toch gekocht hebt. Heb de keuze voor de Medela Freestyle gemaakt, omdat ik op het werk zo snel mogelijk klaar wilde zijn met kolven en dan is een dubbele elektrische kolf wel erg handig. Kan deze trouwens ook dubbelzijdig of dat niet? Het is wel ontzettend discreet kolven met die van jou, dat is met Medela absoluut niet. Dus heel fijn als vrouwen het lastig vinden om soms in het openbaar te voeden of als je aan het winkelen bent en je geen geschikte kolfruimte vindt. Ideaal!

  • Liefthuis
   Auteur
   8 maart 2016 / 16:54

   Haha goeie timing. Volgens mij kan de difrax niet dubbelzijdig, dat is dan een nadeel. Maar ik was met kolven vaak in een kleine 20 minuten klaar. 8 minuten ene borst 10 andere.

 3. Yvette
  8 maart 2016 / 17:23

  Ik heb 13 maanden borstvoeding gegeven. Mijn dochter weigerde ook maar om een druppel voeding uit de fles te drinken dus ik ging tijdens mijn werk haar 2 keer zo voeden, of ze kwam met vriend naar mijn werk om te drinken. Ik heb 2 kolven maar mijn productie was niet geweldig als ik kolfde. (Na 7 maanden deed ik het wel want toen accepteerde ze wel de fles).
  Nu woon ik verder van mijn werk dus aankomende beeb mag echt niet fles weigeren. Deze kolf klinkt eigenlijk wel super fijn. Maar heb al 2 andere haha. Hmm misschien toch het proberen waard om ook nog deze aan te schaffen….

  • Liefthuis
   Auteur
   8 maart 2016 / 19:46

   2 kolven? haha luxe. Ik kan deze echter nog wel echt aanraden. Misschien juist omdat hij zo anders is dan alle andere kolven. Dan heb je er een voor onderweg, een voor thuis en een voor….

 4. 8 maart 2016 / 22:32

  Eureka! Ik wist helemaal niet dat er zon subtiele kolven waren. Bij handsfree kolven denk ik aan die bh’s met gaten in om u schelp door te steken. Dit lijkt mij hemels. Jammer genoeg al twee kolven staan. Echt balen als je zoiets te laat weet.

  • Liefthuis
   Auteur
   9 maart 2016 / 19:40

   Ja echt HAAL DEZE KOLF. Ik vond hem echt heel fijn, maar goed dat kon je al lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *