Ik vind het F** spannend…hoe gaat het zijn na de geboorte…

Jeetje wat vind ik het spannend. De veranderingen van de komende maanden, wat ondertussen de komende weken en wie weet de komende dagen gaan gebeuren. Heel lang heb ik geroepen dat het nog wel even ging duren…dat ik nog heel lang had om mezelf voor te bereiden op de bevalling, maar vooral ook op de periode er na.

Momenteel ben ik 36 weken in verwachting (als ik dit schrijf, wanneer dit online komt ben ik alweer wat verder, wellicht is hij er al) en kleine broer mag bijna komen. Zoveel vrouwen kijken uit naar de geboorte en kunnen niet wachten tot hun kleine er is. Kunnen niet wachten en roepen vanaf week 36 dat het nu toch wel mag gebeuren. Wij fantaseren er ook op los en vooral met onze spruit hebben we veel gesprekken over kleine broer, voor zover dat gaat uiteraard met een peuter van 2.

Kleine note: Wat kan er veel veranderen….Schreef ik dit rond 36 weken zwangerschap, was het een week later heel anders gesteld met me…toch wilde ik dit graag nog wel delen, want zo heb ik me wel echt lang gevoeld. Spannend vind ik het nog steeds, maar door andere redenen ben ik nu iets meer klaar voor de bevalling…

Spannend
Hoe dichterbij de uitgerekende datum komt, hoe spannender ik alles vind worden. Ik ben iemand die heel erg na kan denken over bepaalde situaties, maar gelukkig op het moment zelf kan dealen met situatie zoals hij is. Ik blijf dan niet piekeren of vast houden aan bepaalde dingen, we lossen het dan wel weer op. Dat geeft me van de ene kant rust en van de andere kant zorgt het er niet voor dat mijn gedachten nu stil staan. Wat vind ik dan spannend?

Nachten
Heel eerlijk…ik vind de nachten een spannend puntje. Hoe gebroken gaan ze zijn, hoe heftig gaat het zijn, hoeveel gaat hij huilen en gaat onze spruit hier dan ook wakker van worden? Onze spruit was een uitzonderlijk rustige baby die de nachten meteen goed deed, daar kan ik dus niet echt een voorbeeld aan nemen. Ik ga er maar van uit dat het nooit zo soepel kan lopen als de nachten bij hem, maar hoe gaat het dan zijn? Kan ik de vermoeidheid dan wel aan? Wanneer moet ik bijslapen en hoe ga ik er mee om dat we weinig slapen? Ik vind dat allemaal spannende punten… Het hoort er bij, dus ik stel me er op in, maar spannend is het wel.

Borstvoeding
Onze spruit heb ik 8 maanden borstvoeding kunnen geven. Terwijl hij er in het begin niet veel van snapte. Ik had meteen een goede productie, maar hij wist niet hoe hij aan moest happen. We hebben er drie weken over gedaan totdat hij volledig alle voedingen uit de borst dronk. Dit klinkt nu als weinig, maar voelde toen wel lang. Hoe zou het deze keer gaan? Nu ik niet meer zoveel tijd heb als toen om alles op gang te laten komen. Ik wil heel graag borstvoeding geven, maar niet ten koste van alles en ik kan me zomaar zo voorstellen dat je bij een tweede sneller de grens bereikt hebt. Dat hoop ik eigenlijk niet, ik hoop dat het weer gaat lukken.

Fysiek
Dit is misschien een van de punten die ik het meest spannend vind, maar vooral ook een die heel veel invloed heeft op alle andere punten. Momenteel ben ik fysiek verre van sterk of goed. Dit heeft mede met de laatste loodjes te maken, maar ook echt met mijn bekken klachten. Hoe lang gaat het deze keer duren voor ik een beetje vooruit kan. Hopelijk voel ik me na de bevalling snel al weer een stuk beter, want als ik me zo voel als nu en er komen nog gebroken nachten bij….hoe trekken mensen dit? Daarnaast wil ik wel echt weer terug naar mijn oude lichaam, in ieder geval voor 80% terug naar mijn kunnen. Dat ik weer wat meer dingen kan gaan ondernemen en plannen…we zullen zien.

Spruit
Dit is me toch ook een puntje. Hoe gaat onze spruit reageren op zijn broertje. Hoe goed we hem ook proberen voor te bereiden, het blijft natuurlijk mega onwerkelijk. Voor ons en voor hem al helemaal. Hoe gaat hij om met de kraamhulp, met de baby en hoe doet hij tegen ons? Hij is de moeilijkste niet, is heel lief met baby’s en begrijpt steeds meer, maar wat vindt hij er van als mama met een baby op schoot zit en wat vindt hij er van dat hij alle aandacht moet delen? Ik vind het echt spannend, want wil hem absoluut niet het gevoel geven dat hij minder belangrijk is. Hoe deden andere moeders dit?

Verhuizing
De eerste paar weken wil ik echt volledig in het teken van de baby zetten. Ik wil samen met mijn drie mannen lekker cocoonen en genieten van ons nieuwe gezinslid. Daarna zullen we echter ook aan de bak moeten. Ongeveer 6 tot 8 weken na de bevalling krijgen we de sleutel van ons nieuwe huis en dan zullen ook al onze spullen ingepakt moeten zijn. Hoe ga ik dat doen met een new born? Hoe gaan we de verhuizing regelen? Kan ik fysiek uberhaupt al iets? Hoe zal het lopen? Ik vind het spannend.

Volg:
Share:

5 Reacties

 1. Martine
  14 september 2017 / 09:50

  Spannend is het zeker! Maar met al die
  lieve mensen om je heem komt dat vast goed. Misschien heb je er niks bij, maar wat ik deed was de grote taken uitbesteden. Zo hadden we 1 keer per week een huishoudelijke hulp waardoor ik niet hoefde om te kijken naar schone vloeren en een badkamer. En ik liet de boodschappen bezorgen. Ideaal. En dat doen we nog. En geloof jet of niet, je gaat dit overleven. De eerste week heb je kraamhulp, en Stef zal er toch ook zijn? En na 1 week kun je al zoveel meer. Gewoon de truckendoos openmaken, tillen doe je niet, je laat je kleine man zelf lopen en helpen. Peuters vinden het zo leuk om hulp spelletjes te doen. Deed ik altijd. Julia en Fleur, wie het eerst alle blokjes opgeraapt heeft…..Echt , je hebt nog nooit zo snel je vloer leeg gehad. Hahaha. En zo zijn er nog tal van dingen. Geef je kind een pop, ja ook een jongen. ­čśë En dan kan hij ook borstvoeding geven. of de fles. Lekker dingen voor j├ę laten regelen, en dan komt de rest van zelf. En bij mij was alles online regelen ideaal. S’avonds iets leuks voor jezelf bestellen of. voor Raf. Ook leuk als hij in de kraamweek een kadootje met de post krijgt omdat hij grote broer is geworden. Heeeeeeeel veel succes en leg de luciferstokjes maar klaar. ( voor je ogen) ­čśë

  • Liefthuis
   Auteur
   14 september 2017 / 15:27

   hahahaha hele goede tips, hier heb ik wel wat aan. Ik weet ook dat het goed komt, ben bij lange na niet de eerste moeder die dit gaat doen, maar toch is het spannend.

 2. 14 september 2017 / 22:35

  Heel erg herkenbaar! Ik was vooral heel erg benieuwd hoe grote broer op zijn kleine zus zou reageren en wat nou als hij het niet leuk zou vinden..?!
  Gelukkig is het allemaal goed gekomen.
  Succes met de laatste loodjes!

 3. 15 september 2017 / 11:20

  Het is vaak best wennen voor de oudste, maar dat geeft helemaal niks. Gun het hem om te balen van de nieuwkomer. En ga niet krampachtig proberen te compenseren.

  Het komt van zelf goed. Ik heb vijf kinderen en spreek uit ervaring ; )

  • Liefthuis
   Auteur
   15 september 2017 / 16:00

   Fijn om te horen ­čÖé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *