Vliegen met een baby…go or no go…

Drinken en daarna slapen bij het opstijgen

Drinken en daarna slapen bij het opstijgen

Ramp scenario’s speelden door mijn hoofd. Ik in de stress, met een oververhitte baby op mijn arm, verwilderd haar en  mijn tiet ontbloot in de hoop dat hij iets zou drinken, rood aangelopen en boos kijkende mede passagiers om me heen. Ik die wanhopig al drie keer over de passagier naast me is geklommen en iedereen aankijk met een wanhopige blik die alleen maar zegt; SORRY ik weet het ook even niet meer. Ik hoop dan nog op een liefdevolle stewardess of medepassagier, die me gerust stelt en helpt, maar tot op heden gebeurt er niks. 4 en een half uur lang loop ik door het vliegtuig heen en weer in de hoop dat onze spruit in slaap zou vallen, of in ieder geval zou stoppen met huilen…… Gelukkig speelde zich dit alleen af in mijn hoofd….

De lente is begonnen, het is dit weekend super lekker weer en dan beginnen we langzaamaan ook steeds meer te denken aan vakanties in de zomer. Waar gaan we naartoe? Hoe lang gaan we weg? Vliegen of met de auto? Allemaal keuzes die we moeten maken. Onze vakantie voor de komende zomer is al geboekt, wij zijn er een keer vroeg bij, in tegenstelling tot hoe het normaal bij ons gaat. Veel mama’s van een baby zullen bang zijn dat het bovenstaande ramp scenario werkelijkheid wordt. Begrijpelijk vind ik, want ik schud het scenario niet zomaar uit mijn mouw, ik zag dit al helemaal gebeuren.

Onze vakantie
Aan het einde van mijn verlof wilde ik nog heel graag een weekje op vakantie, voor het eerst als gezin nog even lekker naar de zon. Daarnaast was dit een van de weinige kansen die ik heb als juf, om ook eens buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan. Na lang zoeken kozen we voor een vliegvakantie naar Turkije. Ik vond het mega spannend, want ondanks dat het maar 4 uur vliegen was, zouden die 4 uur ook heel lang kunnen duren wanneer onze spruit zich zou misdragen. Een kwartier huilen kan al voelen als een eeuwigheid, laat staan 4 uur. Ook hoorde ik allerlei verhalen over pijnlijke oortjes, enz maar, ik kan jullie geruststellen….

HET VALT MEE

Dragen op het vliegveld

Dragen op het vliegveld

We zijn ver uit de buurt gebleven van mijn ingebeelde rampscenario, gelukkig. Onze spruit was 4 maanden toen wij gingen vliegen en door deze ervaring heb ik een aantal tips en dingen die je misschien kunnen helpen, waardoor de keuze, wel of geen vliegvakantie, voor jou misschien een beetje makkelijker is.

Draagdoek of buggy
Wij namen de wandelwagen wel mee op vakantie, maar deze moesten we inchecken. Je mag vaak een buggy meenemen naar het vliegtuig, deze kun je dan achterlaten bij het instappen en dan zorgen de mensen van het vliegtuig ervoor dat die wordt ingeladen. Onze spruit was echter nog te klein voor de buggy. Hij kon nog niet goed rechtop zitten en daarnaast had ik ook geen buggy. Geen probleem, want wij hadden een draagdoek. Ideaal. Bij het inchecken van de bagage deed ik de draagdoek om, bij de douane moest hij even af omdat je niet met draagdoek en kind in een keer door de detectie poortjes mag, maar daarna zat de doek zo weer om. Ik had wel gekozen voor mijn tricot draagdoek, die kon ik op dat moment sneller knopen, wat bij de douane dus wel fijn is, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Op schoot
Baby’s en dreumesen tot 2 jaar mogen op schoot zitten tijdens de vlucht. Dat scheelt dus ook geld. Bij lange vluchten hebben ze voor hele kleine babytjes een soort wiegjes aan boord (niet altijd), maar verder zit je spruit dus vooral op schoot. Het hangt er natuurlijk van af hoe groot je kleine is, maar ik vond het bij een baby van vier maanden heel goed te doen. Vooral omdat ik natuurlijk af kon wisselen met mijn lief.

Gordel ECHT nodig
Hoe fijn die draagdoek ook is, bij het opstijgen mag je spruit daar niet in zitten. Hij moet namelijk ook zelf een gordel om. Wij kregen een soort extra lus, die aan mijn gordel gemaakt moest worden en ze kwamen echt streng checken of hij goed zat. Eerst dacht ik, wat een onzin, maar na de eerste landing snapte ik waarom het moest. Als een vliegtuig land bewegen wij met ons lichaam automatisch mee. Onze kleine spruit deed dit echter nog totaal niet, waardoor hij bij de landing en vooral het remmen, van mijn schoot gerold was als hij niet goed in die gordel zat. Ik had hem natuurlijk vast, maar ik had er helemaal niet op gerekend en zijn lichaampje schoot ineens vooruit. Jullie zijn nu dus voorbereid.

Kinderwagen laten sealen

Wachten voor het inchecken met zijn eigen ticket

Wachten voor het inchecken met zijn eigen ticket

Onze kinderwagen wilden wij graag meenemen, handig als we er op uit gingen en onze spruit had zo meteen zijn eigen wiegje bij zich om in te slapen. Bagage gaan ze echter niet altijd heel voorzichtig mee om en ik wilde onze wagen graag beschermen. Je hebt van die speciale zakken, maar wat wij hebben gedaan is de kinderwagen (Joolz) helemaal inklappen, dan de metaaltjes die in de bak zitten los trekken (kijk maar eens onder de bekleding) waardoor de bak platter kon. Het totaal hebben we laten sealen op het vliegveld en zo kon hij ingecheckt worden. Ging super en alles is onbeschadigd aangekomen.

Voeding en oortjes
Je hoort vaak dat kindjes bij het vliegen last kunnen krijgen van hun oortjes. Ik heb in mijn voorbereiding op de vlucht echter ook gelezen dat het trommelvlies juist heel soepel is van babytjes en dat ze dus niet zo snel last kregen. Maar goed, om het zekere voor het onzekere te nemen, wilde ik graag voeden tijdens het opstijgen en het landen. Want dan zouden de oortjes minder snel dicht gaan zitten door het slikken. Doordat de stoelen redelijk dicht op elkaar zitten en ik bij het raam zat, kon ik heel onopvallend voeden. Ik denk dat niemand iets gezien heeft of zelfs maar door gehad heeft. Daarnaast kwam de draagdoek goed van pas omdat dit een soort kussentje werd onder mijn arm. Geef je geen borstvoeding, dan kun je natuurlijk ook een flesje geven tijdens het opstijgen en het landen.

Geruis
Wat ik heel fijn vond en waar ik nooit eerder over na heb gedacht is dat er een constant geruis in het vliegtuig aanwezig is. Wat fijn is voor je spruit om lekker bij in slaap te vallen, maar wat vooral heel fijn is, omdat niet ieder kreetje wat je spruit geeft te horen is door het hele vliegtuig. Een beetje gejammer, komt niet verder dan de stoel naast je. Dit vond ik echt zo fijn, toen ik dit opmerkte.

Autoreis
We hebben overigens ook een autoreis gemaakt toen onze spruit 2,5 maand was. Ook dat is heel erg goed bevallen, al kan ik een auto met airco wel aanraden. Hou er daarnaast rekening mee dat je reis dubbel zo lang duurt als normaal, ivm voeden, luiers verschonen, niet te lang in de maxi cosi mogen zitten. Misschien dat ik daar ook nog eens iets over schrijf.

Onze spruit heeft gedronken bij het opstijgen, geslapen, gespeeld met papa en mama en gedronken bij het landen. Hij heeft 1 keer een kreet gegeven omdat hij honger had. Mensen keken toen wel om, maar vooral omdat ze toen pas door hadden dat er een baby achter ze zat. FIEUW vliegreis overleefd….

Komende zomer gaan we naar het volgende level. Amerika. Ik heb weer nieuwe rampscenario’s in mijn hoofd, want onze spruit is dan geen baby meer, wil meer bewegen, slaapt minder, krijgt geen borstvoeding meer. We zullen zien….

Hebben jullie gevlogen met je spruiten? Hoe beviel het en heb je nog aanvullende tips?

Lees ook: Reistips: Op vakantie/vliegen met een dreumes…

 

Volg:
Share:

14 Reacties

 1. 7 april 2016 / 05:53

  Wij gaan in september naar Curacao, ik ben ook heel benieuwd hoe dat gaat zijn. Deze scenario’s hebben mijn hoofd al een aantal keer gepasseerd. Eerst wilden we daarom maar een korte vlucht doen. Maar ach dan kan hij zich ook 2 uur misdragen. We vliegen wel business class zo heeft hij ook de ruimte om eventueel nog voor ons op de grond te zitten. Ook gaan we proberen een duo seat te boeken, handig als deze beschikbaar is dan kan hij toch nog op een eigen stoel zitten.

 2. 7 april 2016 / 09:22

  Wat goed om te lezen! Wij hebben ook net onze eerste vakantie geboekt, we gaan als ze 3,5 mnd is en ook ik ben allerlei ramp scenario’s in mijn hoofd aan het afspelen haha. Wij hebben ook ern auto gehuurd en nemen naast onze Joolz ook de maxi cosi mee… Dat wordt nog een hele volksverhuizing denk ik… 😉

  • Liefthuis
   Auteur
   8 april 2016 / 07:59

   Bereid je voor op een hele volksverhuizing. Mijn lief moest met alles zeulen omdat ik onze spruit droeg haha

 3. Larisa
  7 april 2016 / 12:33

  Ik lees je blogs met veel plezier! Ze zijn erg herkenbaar en deze ook weer. Gevlogen naar Mallorca met 5 maanden, viel alles mee, en binnenkort naar Dubai, hij is dan 13 maanden. We gaan het meemaken!

  • Liefthuis
   Auteur
   8 april 2016 / 07:59

   Wat super leuk om te horen. Ondanks dat het eerst zo goed ging, nu toch weer spannend? Of ben ik de enige die dat vindt?

   • Larisa
    9 april 2016 / 08:44

    Zeker spannend! Je zit nu toch in een andere leeftijdsfase en het is langer vliegen… Ben ook benieuwd hoe hij het daar vindt en bijvoorbeeld reageert op de warmte. Maar als je het niet doet weet je het ook niet is ons motto! En we denken dat hij het heel erg leuk gaat vinden, denk dat je ook moet kijken naar hoe je kindje omgaat met veranderingen en drukte etc. Maar wie weet zit ik er helemaal naast, dan weten we dat weer voor een volgende keer 😉

    • Liefthuis
     Auteur
     9 april 2016 / 09:27

     Helemaal mee eens. Als je denkt dat je kindje het goed aan kan, dan zou ik het ook zeker proberen. Wij zijn gaan kamperen in een vouwwagen toen onze spruit 2,5 maand was. Hij sliep toen al door, anders hadden we dat natuurlijk niet gedaan, met de kans dat hij heel de camping wakker maakt snachts.

 4. 7 april 2016 / 13:21

  Wat vind ik dit fijn om te lezen! Goede tips ook Jodi. Wij hebben de keuze voor onze vakantie nog niet gemaakt. Afhankelijk van of Stephan zijn studie in juni al afrond, kunnen we echt gaan boeken, dan wordt het een autovakantie. Anders rond hij zijn studie in september af met een eindgesprek en wordt het een last minute 😉 Die studie is het belangrijkste, een last minute is zo geboekt en dan wordt het waarschijnlijk toch een vliegvakantie!

  • Liefthuis
   Auteur
   8 april 2016 / 08:00

   Ik ga voor hem duimen. Auto vakantie was ook super, wij gaan in de meivakantie weer een weekje burgerlijk met de vouwwagen 🙂 Heerlijk

 5. 8 april 2016 / 04:24

  Fijn dat het goed ging, wij gaan in het najaar vliegen en ik vind dat ook spannend. Yarah vind de auto niet zo leuk namelijk 😉 We willen daarom ook niet te lang vliegen.

 6. 8 april 2016 / 04:24

  Fijn dat het goed ging, wij gaan in het najaar vliegen en ik vind dat ook spannend. Yarah vind de auto niet zo leuk namelijk 😉 We willen daarom ook niet te lang vliegen.

  • Liefthuis
   Auteur
   8 april 2016 / 08:01

   Oow dat snap ik helemaal. Gaat het ook niet als ze bij je op schoot zit? Want in de auto kun je natuurlijk niet goed met haar bezig zijn, in het vliegtuig wel, dat is het voordeel.

 7. 9 april 2016 / 22:11

  Goeie tips! En fijn dat het zo goed ging! Wij zijn voor het eerst met onze dochter gaan vliegen toen ze bijna 2 was. Toen was vooral afleiding erg belangrijk (cadeautjes, snopjes, tablet). Nog een aanvullend tipje, vraag bij het instappen of het vliegtuig vol is of niet. Als dat niet zo is dan kan je een extra stoel vragen voor je kindje. Erg fijn als je zelf ook even je handen vrij hebt!

  • Liefthuis
   Auteur
   10 april 2016 / 15:31

   Ik denk dat ik later dit jaar ook een survival kit voor onze spruit mee neem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *