Ik vond de 20 weken echo niet leuk…

Ons klein ventje, wat was je toen al mooi

Ons klein ventje, wat was je toen al mooi

Bij 11 weken was het tijd voor de termijn echo. We zagen een wit minimensje. Armpjes, beentjes. Alles er op en er aan en voor zover de verloskundige kon zien was alles in orde met onze kleine spruit. En toen……toen moesten we wachten…..

19 weken echo
De twintig weken echo wordt hier bij de 19 weken gedaan. Eigenlijk zou het dus de 19 weken echo moeten heten, maar goed voor de duidelijkheid blijf ik het de 20 weken echo noemen.

Wachten duurt lang
Voor mijn gevoel kregen we bij de termijn echo een soort goedkeuring. Het, de kleine spruit, zat goed. Wat een opluchting, nu konden we echt gaan genieten. Er kon natuurlijk nog van alles mis gaan, maar dat de eerste spannende periode voorbij was, was voor mij een hele opluchting. En dan is de termijn echo voorbij… Intens gelukkig…..en dan…. wachten…..8 lange weken wachten tot we onze spruit weer mochten zien.

Jongen of meisje?
Iedereen wilde weten of we een jongens of een meisjes mama en papa zouden worden. Iedereen, inclusief mijn lief en mij. Dus afwachten tot die 20 weken echo. Voordat ik zelf zwanger was, was ik me nooit bewust van wat de 20 weken echo inhield. Ik vroeg ook altijd naar het geslacht, of mensen dat wilden weten en of ze het spannend vonden.

Hoe naief was ik altijd, dus ik snapte de vraag van andere mensen, maar…
Hoe dichterbij de 20 weken echo kwam hoe spannender het werd. De verloskundige drukte me op het hart dat het een medische echo is en na een informatie boekje  gelezen te hebben zag ik steeds meer op tegen die dag.
Natuurlijk wilde ik mijn kleine spruit zien en wilde ik weten of alles goed was, maar wat was het spannend.

De dag
Samen met mijn lief had ik besloten na de echo de eerste kleertjes te gaan kopen voor onze spruit. Jongens of miesjes kleertjes….welke kleertjes we ook gingen kopen, het kon me gestolen worden, dat geslacht kon me gestolen worden.
In de wachtkamer van het diagnostisch centrum werd ik steeds zenuwachtiger. Hoe zou een echoscopiste doen als het niet goed is? Zou ze stil worden? Of moeilijk kijken? Wat zou ze ons dan zeggen?

Rustig Jodi, we gaan naar onze spruit kijken…Hield ik mezelf voor.
Toen ik op de tafel lag, werden mijn zenuwen erger. Wat nu als er iets niet goed was? Ik wilde helemaal niet dat ze dit zouden zeggen. Ik wilde in de heerlijke bubbel blijven leven van de afgelopen weken.
Mijn buik ontblootte ik en ze legde uit wat ze ging doen en vroeg of wij het geslacht wilden weten. Ja, maar ga nu maar snel kijken, dacht ik….

Op het scherm laat ze ons een hoofdje zien, een hartje, een ruggengraatje, voetjes en handjes, maar vooral ook heel veel witte waas. De echoscopiste kijkt snel, zoekt snel en beoordeelt. Het voelt als een checklist. Orgaan voor orgaan ging ze af, controlepunt voor controlepunt. Bij ieder orgaan dat goed werd gekeurd, dacht ik mooi, maar ik kon nog niet opgelucht zijn, want ze moest er nog zoveel.

Toen ze alles had gecontroleerd en ze vertelde dat onze spruit voor zover zij nu kon zien gezond was en we dus een hele goede 20 weken echo hadden, kon ik een beetje ontspannen. Pas toen ik mijn buik weer bedekt had en met mijn lief de deur uit stapte viel er een last van mijn schouders.

ALLES was goed……
en wat een mooie foto’s heeft ze ons eigenlijk meegegeven. Alles was goed en stiekem was het achteraf gezien toch wel leuk. We hadden onze spruit weer gezien. Het minimensje dat ons papa en mama zou gaan maken. Ik had van te voren nooit gedacht dat ik de 20 weken echo niet leuk zou vinden. Dat de 20 weken echo zoveel spanning met zich mee zou brengen….wat suf dat ik dat nooit bedacht had, want natuurlijk is het spannend als ze gaan kijken of alles goed is met je kleine.

Pas achteraf was het leuk, kon ik blij zijn en kon ik genieten van de foto’s. Een volgende keer ben ik al eerder bewust van de spanning van de 20 weken echo. Wel voorbereid….maar minder spannend zal het niet zijn.

Herkennen jullie het? Hadden jullie je ook zo’n andere voorstelling gemaakt van de 20 weken echo?

Tot snel,

Liefs Jodi

Volg:
Share:

5 Reacties

 1. 9 juli 2016 / 19:31

  Ik vond het ook echt geen leuke echo! Ik dacht ook alleen maar: wat als er iets mis is? ik was zoooo zenuwachtig. En het voelde inderdaad als een checklist! Wat was ik opgelucht toen ze zei dat alles goed was 🙂

 2. 11 juli 2016 / 08:59

  Precies om deze reden heb ik met 15 weken een pretecho gedaan bij Dr Papa (ja zo heet hij echt!) in Amsterdam. Fantastische man, heel veel kennis van zaken en fantastische sfeer. Zoveel relaxter. De echte 20 weken echo was hier ook geen succes. Wel alles goed met het kindje hoor, maar die vrouw die het deed was echt….. Niet ideaal 😉

  • Liefthuis
   Auteur
   11 juli 2016 / 13:01

   Oow wat fijn en eigenlijk nooit bedacht dat mensen met die reden een pretecho lieten maken, maar dat maakt de 20 weken echo minder beladen

 3. Lies
  29 april 2018 / 04:13

  Hoi,
  Hier op 12 weken, op 16 weken en op 20 weken een echo bij de eigen gynaecoloog. Heel fijn, niet stressvol, altijd om naar uit te kijken (dan weten we weer waarom we zo misselijk zijn). Elke 4 weken tot aan de geboorte.

  • Liefthuis
   Auteur
   30 april 2018 / 11:15

   Wat fijn dat zo goed verliep en geen stress had voor de echo. Heel fijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *