Waarom ik langer thuis blijf en ouderschapsverlof op neem…

Officieel eindigt vandaag mijn verlof en zou ik komende maandag weer moeten beginnen met werken. Ik heb al mega lang verlof gehad doordat je alle vakantieweken terug krijgt in het onderwijs en mijn verlof precies startte na de zomervakantie. Een mega luxe, vind ik…Waarom blijf ik dan toch nog langer thuis???

De Pipster is momenteel ruim drie maanden en ik ben dus nog steeds thuis. Waar vaak vrouwen hun mini baby voor het eerst weg moeten brengen wanneer ze ongeveer 12 weken zijn is dit bij ons niet het geval. Zoals ik al zei kwam mijn verlof bizar goed uit met alle vakanties en doordat de kleine man een week langer bleef zitten, krijg je ook nog eens een week langer verlof. Toch blijf ik na lang wikken en wegen nog even thuis.

De spruit
Bij onze spruit nam ik gedeeltelijk betaald (55%) ouderschapsverlof op voor 1 dag in de week. Ik ging toen van 4 dagen naar 3 dagen werk en in het begin viel die 4e dag dus onder het ouderschapsverlof. Ideaal want ik kreeg nog wat uitbetaald voor die vierde dag en had nog even de tijd om te beslissen hoeveel ik wilde gaan werken. Een dag ouderschapsverlof zag ik nu echter niet zitten, omdat in het onderwijs waar ik sta, 2 dagen echt niet fijn is, lijkt mij.

Wel of niet
De optie was dus…of het niet opnemen, of het volledig achter elkaar geplakt opnemen en dan langer thuis zitten. Ik kon niet kiezen en besloot te wachten tot de Pipster geboren was (in overleg met directie uiteraard).

Vanaf het moment dat ik stopte met werken door de zomervakantie (die dus over ging in mijn verlof) is er veel veranderd. We kochten een huis en moesten dus een verhuizing plannen naast het hele baby circus. We zouden 30 november de sleutel van ons nieuwe huis krijgen en binnen 11 dagen moesten we over zijn.

Drukke maand
December is natuurlijk altijd een erg gezellige, maar ook een erg drukke maand. Sinterklaas, kerst en oud en nieuw volgen elkaar snel op en als je daar ook nog ergens tussendoor moet verhuizen is de hectiek compleet. Ik merkte een maand na mijn bevalling dat ik daar ook best wel tegen op zag. Ik wilde namelijk ook rustig kunnen wennen met onze mannen. Naast het wennen aan een baby, wilde ik ook graag wennen aan het nieuwe huis, mijn spruiten de tijd geven te wennen en niet meteen na de feestdagen weer in de startblokken moeten staan. Voor mijn gevoel zou ik anders in die maand echt van het een in het ander vliegen.

Fysiek
Daarnaast merkte ik dat ik in mijn hoofd steeds meer bezig was met hoe het fysiek ging. Ik was echt wel positief over de vooruitgang, maar een verhuizing zou wel even flink roet in het eten gooien. Na de bevalling van mijn spruit ging het vanaf het moment dat ik weer begon met werken berg afwaarts. Dat wilde ik nu niet. Ik ben vastberaden om beter en sneller te herstellen en ook om ervoor te zorgen dat ik sterker en beter weer zou beginnen met werken. Die verhuizing tussendoor was dus niet echt een handige planning.

Ik bleef er maar mee bezig en ik had eigenlijk helemaal geen zin om me naast de baby, de verhuizing en mijn lichaam, ook al druk te gaan maken over mijn werk. Dus ik besloot ouderschapsverlof op te nemen. Een paar weken extra, om net wat langer door te kunnen pakken met mijn fysiotherapeut. Om net wat langer mijn oefeningen te kunnen doen en te kunnen aansterken, maar ook om na de feestdagen eerst even een paar weken rust te hebben voor ik weer moest beginnen.

Rust
Het voelde zo logisch en zo goed. Het voelde even alsof ik me moest verantwoorden, want ik ben al mega lang thuis, maar ik merkte meteen toen de beslissing was genomen dat ik meer rust had. Een goede en fijne keuze voor mezelf en voor mijn gezin. Ik wil heel graag goed starten, wanneer ik weer ga werken en voor mijn gevoel heb ik er op deze manier straks alles aan gedaan om dit te laten slagen. Mijn lichaam zal nog niet volledig back on track zijn, maar dat is niet erg, ik hoef nu niet een halve start te maken.

4 weken ouderschapsverlof en dan nog een week carnavalsvakantie. Ik start dus weer met werken op 19 februari…Nog even acclimatiseren, aansterken, maar vooral genieten…

Volg:
Share:

4 Reacties

 1. 11 januari 2018 / 07:52

  Oh wat fijn voor je. Soms moet je echt even voor jezelf kiezen en doen wat goed voelt. Goed dat je die keuze dan ook durft te maken denk ik!

  • Liefthuis
   Auteur
   11 januari 2018 / 21:14

   Lief dank je, het was wel even lastig, maar inderdaad een keuze voor mezelf.

 2. 12 januari 2018 / 13:47

  Wat heerlijk! Ik snap je beslissing helemaal. Daar hoef je je niet voor te verantwoorden, als het voor jullie goed voelt is het prima. Hopelijk kan je deze periode wennen aan alle veranderingen en genieten jullie mooie huis en natuurlijk van je jongens!

 3. Mandy
  15 januari 2018 / 13:51

  Fijn hoor! Zo begrijpelijk dat je deze keuze hebt gemaakt! Ik werk in het voortgezet onderwijs en heb dit jaar ook ouderschapsverlof in de vorm van minder uren en geen mentorklas. Dat scheelt al zo enorm veel want het is pittig genoeg met 2 kleine kinderen! Lekker genieten van die extra weken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.