Hoe vond ik het inleiden en medisch bevallen???

Jullie konden al lezen dat ik heel erg op zag tegen het inleiden van de bevalling. Ondanks mijn fysieke klachten koos ik er niet voor om de bevalling in te laten leiden. Uiteindelijk had ik geen keuze. Ik moest wel, want ik werd over gedragen aan het ziekenhuis. Ik werd een medisch geval….en wat baalde ik daar in eerste instantie van. Als jullie mijn bevallingsverhaal hebben gelezen dan weten jullie dat ik een hele fijne bevalling heb gehad, gelukkig….ondanks dat ik medisch was en ondanks dat ik ingeleid werd. Waarom viel het me toch mee???

Een klein beetje vals spelen
Ten eerste speel ik qua inleiden een beetje vals. Ik had uiteindelijk geen ballonnetje nodig en mijn lichaam regelde de weeën vanzelf waardoor ik geen weeënopwekkers hoefde. Het blijft officieel nog steeds inleiden, omdat wij besloten hebben wanneer mijn vliezen in het ziekenhuis werden gebroken, doordat mijn bloeddruk wat hoog was, maar ik hoefde niet het volledige pakket.
Moet je dit wel, dan kan ik je dus niet vertellen hoe dit is, maar als je ingeleid wordt, dan hoeft het dus niet altijd zo te zijn dat je het hele circus moet. Je lichaam kan een gedeelte toch al zelf regelen, doordat het breken van de vliezen je weeën op gang brengt of doordat een ballonnetje misschien niet nodig is.

Positieve reacties
Is dit wel nodig dan kan ik je misschien toch een beetje gerust stellen. Op instagram en mijn blog kreeg ik veel reacties van vrouwen die 1 of meerdere keren ingeleid zijn. Over het algemeen waren dit positieve verhalen. Het hoeft geen uren/ dagen te duren, je hoeft zeker geen weeën storm te krijgen en het kan dus ook heel prettig zijn.

Gyneacoloog
Niks ten nadele van de gynaecoloog die ik heb gesproken tijdens mijn zwangerschap, want hij doet zijn werk vast fantastisch, maar hij gaf me twee keer nieuws wat ik niet wilde horen. 1: advies preventief knippen en 2: ik werd een medisch geval en moest ingeleid worden. Doordat hij me twee keer nieuws gaf wat ik niet wilde horen, had ik geen fijn gevoel bij hem. Ik had in mijn hoofd dat de gyneacoloog de bevalling zou doen. Hij heeft natuurlijk alle expertise in huis, maar ik had toch liever een ander persoon. Iemand wist me gelukkig al snel te vertellen dat de gyneacoloog in principe helemaal geen bevallingen doet, alleen als het nood is wordt hij er bij gehaald. Wat een opluchting was dit voor mij…

Verloskundigen en verpleegkundigen
Dan de aller grootste reden dat mijn bevalling zo fijn is verlopen. De verloskundigen en de verpleegkundigen waren zo ontzettend lief en betrokken. Ik zag er erg tegen op dat ik niet bij mijn bekende verloskundige zou bevallen, maar in het ziekenhuis gaven ze mij meteen zo’n vertrouwd gevoel, dat ik het wel zag zitten hier te bevallen. Ze waren anders dan de gyneacoloog die ik gesproken had. Voor mijn gevoel veel meer betrokken.

Luisteren
Ze luisterenden echt naar de dingen die ik graag nog wilde bespreken. Zo hoefde ik door mijn bekkenklachten mijn benen niet op te tillen. Ik mocht ze op bed laten staan en mijn benen naar buiten laten vallen. Zooooo fijn. Ook de manier waarop ze met en tegen me spraken tijdens de bevalling vond ik heel fijn. Ik voelde me compleet op mijn gemak en ook echt serieus genomen. Een van mijn eerste gedachten na de bevalling was dan ook dat ik de verloskundige en de verpleegkundige zo dankbaar was dat ze me zo goed geholpen hadden. Ik kon voor mijn gevoel niet duidelijk genoeg maken hoe fijn het was.

Overdag bevallen is fijn
Een bevalling wordt over het algemeen in de ochtend ingeleid. Vaak plaatsen ze dag van te voren aan het einde van de dag een ballonnetje. Bij mij was dit dus niet nodig waardoor ze overdag mijn vliezen braken (half 12). We hebben de nacht van te voren gewoon goed geslapen en dat scheelt al heel veel qua vermoeidheid tijdens en na de bevalling, zowel voor mij als voor mijn lief. Bij onze spruit sloegen we een nacht over en dat is echt anders. Het is natuurlijk geen garantie dat alles overdag plaats zal vinden, maar de kans is iets groter denk ik.

Conclusie
Ik heb een mega fijne bevalling gehad en daardoor een mega fijne start met kleine broer. Mede dankzij het ziekenhuis personeel en mede dankzij het inleiden en mijn lichaam die het gelukkig ook zelf oppakte.
Het onbekende van het personeel waar ik tegen op zag is me mee gevallen. Ik vond het personeel juist mega mega fijn, ik had niemand anders aan mijn bed gewild.
Er tegen op zien was dus totaal niet nodig…ondanks dat ik niet helemaal ingeleid ben met alle toeters en bellen, dus ik niet over alles kan meepraten, kijk ik heel positief terug op mijn medische bevalling… ik kan het, bij wijze van spreken, iedereen aanraden.

Bespreek je zorgen
Zie jij er tegen op??? Ik snap het, ik voelde me ook echt zo en mijn tip is dan ook; spreek je zorgen en je angsten uit. Ik wilde bijvoorbeeld niet preventief knippen en wilde dat ze wisten van mijn bekken problemen. Ook het überhaupt niet willen inleiden en het opzien tegen de weeën opwekkers heb ik besproken. Ik voelde me eerst een zeurpiet met de paar dingen die ik wilde bespreken, maar ze namen me zo serieus en deden er echt iets mee waardoor mijn bevalling zo goed is verlopen. Doe het….het is jouw lichaam en jouw bevalling en je maakt het voor jezelf zoveel makkelijker.

Volg:
Share:

4 Reacties

 1. Katy
  5 november 2017 / 01:02

  Ah, wat fijn om te lezen! Ik heb begin dit jaar een spoedkeizersnede gehad en ik zie zó op tegen een volgende (dus medische, maar wel ‘gewone’) bevalling, dat ik twijfel of we überhaupt ooit voor een tweede gaan. Maar wie weet, misschien valt het toch allemaal mee in het ziekenhuis en valt er veel vooraf te bespreken!
  Fijn dat jullie zo’n goede start hadden 🙂 dat hadden wij dus niet, en man dat ben ik nog steeds aan het verwerken…

  • Liefthuis
   Auteur
   5 november 2017 / 15:09

   Oow wat vervelend, maar daar hoef je dus echt niet tegen op te zien. Ik heb juist door het medische personeel zo’n mega fijne bevalling gehad.

 2. Danielle
  6 november 2017 / 16:28

  Hoi Jodi,
  Wat fijn om eens een positief verhaal te lezen over een ziekenhuisbevalling!
  Ik ben de eerste keer natuurlijk bevallen, maar door langdurig gebroken vliezen wel in het ziekenhuis. Deze bevalling duurde heeeel lang en was door de vele weeënopwekkers erg zwaar.
  Ik zag dan ook als een berg op tegen de tweede bevalling! Maar door dit uit te spreken zowel bij de VK als in het ziekenhuis, en de waanzinnig fijne begeleiding, ook in het Z-H, weet ik nu dat het ook anders kan!! Tweede bevalling soort van ingeleid, was bang voor een erg langdurig proces, maar viel heel erg mee dus. En ook ik heb geen last gehad van de “vreemde” mensen aan mijn bed, het waten allemaal schatten op de verlosafdeling!
  Geniet lekker van je kindjes, onze jongsten schelen een paar weekjes.

  • Liefthuis
   Auteur
   6 november 2017 / 16:49

   precies wat jij schrijft. Juist door het uit te spreken is alles zo mega fijn verlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *