Waarom wij nu alsnog voor een NIPT test gaan…bij 18 weken…

Ongeveer een jaar geleden schreef ik een artikel over waarom wij vorige keer wel of geen nekplooimeting hebben gedaan. We hebben een prachtige gezonde zoon gekregen en daar zijn we heel gelukkig mee. Deze zwangerschap kwam de vraag opnieuw…Willen jullie de combinatietest laten doen? Of straks misschien de NIPT? Na even nadenken was het antwoord nee en toch zat ik vanochtend bij de verloskundige om een Nipt aan te vragen. Ik vertel waarom…

Combinatie test
We hebben heel bewust ‘nee’ gezegd tegen de combinatietest. Ik kan niks met een kansberekening. Stel dat je kans 1 op 2000 is of 1 op 500 dat je kindje een van de drie syndromen heeft, dat zegt me niet veel. Als je dan een ‘zorgelijke’ uitslag krijgt moet je alsnog beslissen om bijvoorbeeld een vlokkentest te doen, die dan weer niet geheel veilig is. Over de combinatietest heb ik geen moment getwijfeld.

Nipt
Toen ik tijdens mijn zwangerschap ineens te horen kreeg dat op het moment dat ik 15 weken zou zijn, ik de NIPT in Nederland kon laten afnemen, begon ik even te twijfelen. Ik overlegde met wat vriendinnen, maar vroeg me ook oprecht af waar die twijfel vandaan kwam. Waarom was ik zo zeker van die combinatietest en twijfelde ik nu toch over de NIPT?

Wat is er veranderd?
Wat is er veranderd sinds 2 jaar geleden??? Toen we zeker waren dat we geen combinatietest wilden en dat een kindje met down ook meer dan welkom zou zijn? Op dat gebied niet veel. Een kindje met het down syndroom zal zeker even schrikken zijn, maar is meer dan welkom. Wat er wel is veranderd, is dat er om mij heen wat situaties zijn voorgevallen waarin mensen in onzekerheid hebben gezeten. Onzekerheid over de gezondheid van hun kindje, van hun geboren of ongeboren baby. Dat had ik twee jaar geleden nog nooit mee gemaakt.

Lieve Roosje…
Degene die me al even volgen hebben waarschijnlijk ook de verhalen van Lieve Roosje…gelezen. Roosje is een van de liefste en mooiste kindjes die ik ken. Yvette is een van de sterkste en stoerste mama’s die ik ken. Van dichtbij meegemaakt dat Yvette en Dave in onzekerheid zaten, wat een heftige tijd. Momenteel is Yvette weer zwanger en heeft zij op aanraden van het ziekenhuis de NIPT laten doen. Wat een opluchting toen daar uit kwam dat ze een gezond kindje verwachten. Ineens besefte ik me dat het fijn is dat je die bevestiging kan krijgen. Ik was opgelucht voor hun.

Onzekerheid
In mijn omgeving was er ineens nog een andere situatie, van iemand waarvan ik me besefte…Had die nu toch maar die NIPT laten doen. Dan hadden ze nu niet in de onzekerheid gezeten. Ineens sloeg bij mij de twijfel weer toe…Zal ik toch de NIPT nog aanvragen? Ik wilde niet ook de kans hebben straks rond 25, 30 of 35 weken ineens in onzekerheid te zitten. Niet als we nu ook duidelijkheid konden krijgen, in ieder geval over een paar mogelijke syndromen.

Duidelijkheid…
Dat is dus wat ik wil. Ik wil duidelijkheid. Niet omdat ik me nu onzeker voel, of dat ik denk dat het niet goed gaat, maar omdat ik graag wil weten waar ik aan toe ben. Krijg ik een gezond kindje? Voor zover ze kunnen zien? Dan weet ik dat…Krijg ik een kindje met het down syndroom? Dan kan ik me daar op voorbereiden, me er op in stellen.

Weghalen???
Het kindje weg laten halen?? Dit is nooit een overweging geweest voor ons. Zoals ik een jaar geleden al zei, is een kindje met down welkom bij ons en willen wij ons tweede kindje, hoe dan ook, net zoveel liefde geven als onze spruit. Daarnaast zouden we met deze termijn ook te ver zijn om hier nog over te beslissen, als dit dus echt een belangrijk issue voor ons was, hadden we wel voor de combinatietest moeten gaan.
Ik durf natuurlijk niet over iedere situatie te spreken, vooral niet als ik hoor over verschrikkelijke situaties waarin kindjes niet tot nauwelijks levensvatbaar zijn. Dit zijn situaties die ik me nu niet voor kan stellen, maar vooral niet wil voorstellen. Zoals iedere moeder niet denk ik….

We geloven en gaan uit van een gezond kindje…maar garantie heb je nooit…ook niet als de NIPT goed is….toch geeft dit ons nu een zeker gevoel…

Volg:
Share:

13 Reacties

 1. 23 april 2017 / 07:26

  Mooie blog meis! Met die combinatietest konden wij ook helemaal niets… NIPT ook niet gedaan (hadden naar België kunnen rijden) omdat we die behoefte niet hadden. Ik snap je keuze helemaal overigens!

 2. 23 april 2017 / 09:44

  Ik snap je redenering helemaal! Wij hebben ook geen van beide tests laten doen omdat we ervan overtuigd zijn dat we ook een kindje met Down of een ander “probleempje” met veel liefde zullen en kunnen opvoeden. Maar heel soms heb ik toch een beetje angst, want je bent van niks zeker. Als zo’n test al voor een groot deel uitsluitsel kan geven is dat ook ergens wel een geruststelling.

  • Liefthuis
   Auteur
   23 april 2017 / 10:05

   Wij hadden altijd precies dezelfde redenering. Door verschillende onzekere situaties om ons heen toch besloten voor het beetje duidelijkheid te gaan. Mocht het zo zijn, is ieder kindje meer dan welkom, maar dan kan ik me voorbereiden.

 3. 23 april 2017 / 12:14

  Wij hebben naast de 20weken echo geen extra onderzoeken laten doen, maar dat komt ook doordat er zo’n kleine kans is bij ons en dat wij het anders wel zagen op de 20 weken echo. Kan wel goed begrijpen dat mensen er voor kiezen om bijv. de nipt te doen.

  • Liefthuis
   Auteur
   23 april 2017 / 13:03

   Down syndroom is op de 20 weken echo niet te zien. Niet dat we dat kindje dan niet zouden willen. Totaal niet, maar als je dichtbij je ziet wat die onzekerheid met je kan doen, deed het ons toch beslissen de nipt te doen

 4. 23 april 2017 / 13:48

  Een logische overweging ! Ik plaatste onlangs ook een stuk over de nipt test. Best een gevoelig onderwerp maar je hebt het heel goed onderbouwd. Spannend voor jullie maar fijn als je straks een hopelijk goede uitslag hebt, neemt vast een stuk spanning weg!

 5. 23 april 2017 / 14:25

  Hier ook nooit getwijfeld over combinatietest, kan ook niks met die kansberekening.. Nipt ook nooit over nagedacht omdat dit hier nog niet was.. Wel ook van dichtbij meegemaakt dat er veel onzekerheid was. Maar ook iemand die nipt heeft gedaan en alsnog met 20 weken er een andere levensbedreigende iets werd gezien en dat kindje is dan ook dood geboren helaas. Dus zekerheid heb je nooit maar als dit jullie nu gerust stelt dan zeker doen!!

  • Liefthuis
   Auteur
   23 april 2017 / 18:14

   Helemaal mee eens, dat weet ik donders goed. Het komt vooral door de situaties om ons heen dat ik het nu toch wel. Een paar dingen die we uit kunnen sluiten, terwijl er helaas veel meer verschrikkelijke dingen zijn. Gelukkig voelt alles goed en gaan we uit van gezond kindje

 6. 23 april 2017 / 22:17

  Wat een mooi geschreven post. Mooi hoe je zo open en eerlijk bent over deze testen. Ik hoop dat deze test een onzekerheid bij jullie weg neemt en dat jullie nog meer dan jullie nu al doen, kunnen genieten van deze zwangerschap.

  • Liefthuis
   Auteur
   23 april 2017 / 22:49

   Lief 🙂

 7. 24 april 2017 / 07:28

  Bij allebei de zwangerschappen hebben wij geen combinatietest laten doen; ook gezien de kansberekening en het feit dat wij de zwangerschap toch niet af zouden laten breken. Bij de tweede zwangerschap was er nog niet echt sprake van de NIPT test, maar weet niet of we daar dan wel gebruik van hadden gemaakt. Ik snap je redenering trouwens wel heel goed en kan me voorstellen dat het wat rust brengt; gaat vast goedkomen!

 8. Karina
  31 mei 2018 / 06:27

  Ik snap je keuze helemaal! Wij hebben bij de eerste de combinatie test gedaan waaruit bleek dat ons kindje aan afwijking had (omphalocele ook wel bekend als open buikje) omdat dat vaak gepaard gaat met chromosomale afwijkingen die zo ernstig kunnen zijn dat het kindje na de geboorte direct of binnen korte termijn overlijdt, danwel dat de levenskwaliteit heel slecht is, hebben we een vruchtwaterpunctie en een dna onderzoek moeten laten doen. “gelukkig” had ons zoontje alleen een open buikje en later bleek nog twee hartafwijkingen. Na de geboorte zagen ze dat ook zijn longen onderontwikkeld waren en hij heeft nu een canule met beademing. Het is een heerlijke kind die net zn eerste verjaardag heeft gevierd. Ik zou m voor geen goud willen missen maar ben wel blij dat ik me hier enigszins heb op kunnen voorbereiden dankzij de combinatie test. Ben nu zwanger van de tweede en nu de nipt laten doen en we verwachten nu een gezond kindje 🙂

  • Liefthuis
   Auteur
   31 mei 2018 / 08:20

   Jeetje dat zal een heftige tijd zijn geweest tijdens en net na je zwangerschap. Heerlijk dat het zon heerlijk menneke is. Geniet van je zwangerschap, gefeliciteerd. Er zal je een hele andere eerste tijd staan te wachten met deze mini.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *