Wat is er anders bij een tweede baby…

Heel eerlijk….ik ben best blij met hoe de baby, dreumes en peuter tijd van onze spruit tot nu toe is verlopen. We kregen een rustige baby, die veel sliep. Toen er een tweede mini onderweg was, kon ik me soms wel eens afvragen hoe dit zou gaan lopen. Die eerste was zo ‘makkelijk’ en daar knepen we onszelf voor in de handjes, want een fijnere start als ouders konden we niet hebben. Het schoot echter af en toe door mijn hoofd, dat het nu alleen maar tegen kon vallen.

Die baby, de Pipster dus, zouden we vast net zoveel van houden, maar het zou vast anders zijn. Makkelijker? Moeilijker? Anders… zonder meer…

Easy peasy
Ok easy peasy wil ik het niet noemen, maar je bent bij een tweede toch wel wat makkelijker. Zoals ik al zei was de spruit niet de moeilijkste, maar met een tweede ben je nog net wat makkelijker. Je hebt het allemaal al een keer mee gemaakt en zolang die tweede niet iets bizar anders doet, dan weet je al ongeveer hoe het gaat en ook dat ze dankzij en soms ondanks jou toch wel groter worden. Verslikken bij de eerste hapjes…natuurlijk weer even spannend, maar zoveel minder dan bij de spruit. De spruit wist en de Pipster weet het altijd goed op te lossen.

Spruit of de Pipster
Wat ik in het begin heel erg merkte was dat ik continu aan het vergelijken was. Leken ze veel op elkaar? Qua uiterlijk? Ze lijken beide op mij als ik mijn omgeving mag geloven en toch zijn ze echt verschillend. Ze deden hetzelfde qua borstvoeding, maar ze doen ook veel anders. Lijken ze op elkaar??? Continu legde ik foto’s naast elkaar. Momenteel vergelijk ik minder, het wordt anders. De Pipster wordt zijn eigen persoon en ik kan me niet meer precies herinneren wat de spruit bij 9 maanden deed en kon.

No idea
Ik weet niet meer of ik het bij de spruit precies wist, maar daar hield ik het wel iets beter in de gaten. Ik heb nu echt geen idee of mijn kind, snel langzaam of middelmatig is. Wanneer hij moet rollen, kruipen, zitten, I don’t know…het komt vanzelf en daar heb ik alle vertrouwen in. Ook hierin ben ik dus makkelijker. Het komt allemaal vanzelf, niet dat ik denk dat ik bij de spruit heel krampachtig was, maar ik ben er minder mee bezig.

Herkenbaar??? Naast het feit dat de Pipster steeds meer echt een ander persoontje is. Dat hij steeds meer echt een mensje wordt in plaats van een baby, zorgt er voor dat hij ook steeds anders wordt. Dus natuurlijk zijn er verschillen, maar wat is er dan nog meer echt anders aan de babytijd???

– Minder foto’s
In het begin was dit niet het geval, maar ik merk toch echt dat ik minder foto’s maak van de Pipster dan dat ik van de spruit deed. Ik vind hem minstens net zo knap als de spruit was en hij is zo aandoenlijk, toch heb ik nu een extra afleiding die ik toen niet had. Een afleiding die mijn blik af en toe van de Pipster aftrekt om even rond te kijken… Yep de spruit zelf…

– Kraamvisite is anders
Ik merkte heeeeel veel verschil in kraamvisite. De kraamvisite van de spruit stond volledig in het teken van de spruit. De reden van de kraamvisite bij de Pipster was uiteraard die knappe lieve baby en veel mensen wilden hem graag vasthouden, toch was het gesprek anders. Het onderwerp bevalling kwam minder aan bod, maar er werd gevraagd hoe onze spruit het vond. Of hij een lieve broer was en of hij het goed deed. Wanneer de spruit er bij was, stal hij sowieso de show… De kraamvisite stond dus naast de Pipster ook in het teken van de spruit.

– Aandacht verdelen
Wat ik echt merk is dat het aandacht geven anders is. Waar ik bij de spruit mijn volle aandacht op hem kon richten en er weinig andere afleiding was, heb ik nu naast mijn baby natuurlijk ook nog een peuter rond lopen. Wanneer de Pipster mij nodig heeft ben ik er uiteraard voor hem en nog veel vaker gelukkig, want onze peuter is gelukkig heel behulpzaam, maar aandacht verdelen is toch anders dan mijn onverdeelde aandacht voor 1 baby. Ben ik nog duidelijk???

– Geen tv
Die eeuwige discussie over de tv. Natuurlijk is het niet ‘goed’ voor ze, maar worden ze er nu echt zoveel slechter van wanneer ze af en toe tv kijken? Ik keek vroeger ook tv en ben volgens mij best prima gelukt. Bij baby spruit ging de televisie voor hem sowieso niet veel aan, maar als wij zelf iets keken en hij was wakker ging zijn koppie toch vaak naar het licht van de televisie. Nu mag hij vaak voor het eten nog even televisie kijken, hij stort dan vaak in en kijkt dan even televisie. Helemaal prima… De Pipster kijkt daardoor automatisch ook al vaker tv dan de spruit deed. Ik zet hem er niet perse bij, maar hij wordt toch aangetrokken door het beeld en ik vind het wel prima. Hij speelt ondertussen in zijn wipstoel of rolt de andere kant weer op.

– Tweede wonder
Wat ik een groot verschil vind, maar wat tegelijkertijd het bijzonderste is aan twee kinderen hebben, is de interactie tussen die twee. Niet alleen mijn lief en ik zijn onvoorwaardelijk verliefd op die mini, maar er is nog een ander klein mensje wat dol is op de Pipster. Hoeveel lol hij nu al kan hebben met zijn broertje, hoe hij praat tegen die mini, maar ook hoe de Pipster naar zijn broer kijkt, hoe hij om hem lacht. Als de spruit in de buurt is, is de Pipster vaak tevreden en blij. Ik kan uren kijken naar die twee…

Volg:
Share:

2 Reacties

 1. 25 juni 2018 / 14:15

  Heel herkenbaar, bij de tweede en derde (hier) heb je echt minder tijd om overal op letten en word je idd ook veel makkelijker met alles. Ook al was ik net als jij ook al relaxt bij de eerste, de tweede is nog wat relaxter en de derde nog meer. Ook wel weer fijn ­čÖé En die foto’s…. bij nr 3 was het eerste jaar nog veel maar daarna werd het wel een stuk minder. Ach en af en toe tv kan geen kwaad, hier ook vooral zo vlak voor etenstijd of als ze heel moe zijn, even een rustmomentje ­čśë Wel heerlijk hoor deze “tropenjaren” met de kids, drie eigen persoonlijkheidjes, zo grappig om te zien. Ben benieuwd of jullie nog voor een derde gaan ­čÖé

  • Liefthuis
   Auteur
   26 juni 2018 / 21:26

   Wat een leuke reactie. Ik geloof je meteen bij een derde…wie weet hier ooit.
   Ik vind het tot nu toe heerlijke jaren, dus we genieten nog even volop verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *