Wat wil ik mijn kinderen graag meegeven…

Onze spruit is nu 3 jaar en hij krijgt zoveel mee van zijn omgeving. We merken dat hij zoveel oppikt, snapt, leert, ervaart en ook vervolgens daar naar handelt. Het opvoeden is echt begonnen en naast grenzen aangeven zitten daar ook andere dingen bij… Wat wil ik mijn kinderen graag mee geven…Wat wil ik mijn mannen graag meegeven…

Liefde…
Ik wil ze uiteraard alle liefde van de wereld mee geven. Ik wil ze laten voelen dat ik intens veel van ze hou en dat ik alles voor ze wil doen. Dat ons thuis hun veilige haven is, waar ik er altijd voor ze zal zijn.

Fouten maken mag…
Fouten maken mag, daar leer je van en daar wordt je wijzer van. Dat wil niet zeggen dat ik als moeder nooit boos op ze zal worden om een fout, of dat ik baal van wat ze ‘nu weer’ gedaan hebben. Ik kan me zo wat dingen voorstellen in de puberteit, in de omgang met anderen of misschien wel als ze 25 zijn. Toch wil ik ze leren dat fouten maken mag en dat zolang ze er iets van leren dat fouten maken menselijk is en overkomelijk.

Eerlijkheid…
Als ik ergens een hekel aan heb ik het aan liegen. Hier zal ik als moeder nog flink door op de proef worden gesteld in de toekomst, maar ik hoop ze duidelijk te maken dat eerlijkheid belangrijk is. Dat liegen het alleen maar lastiger maakt voor jezelf.
Eerlijkheid in alle vormen vind ik belangrijk, ook als je iets vindt wat niet van jou is en ook

Lief zijn voor elkaar…
Ga zo om met anderen zoals jij ook wil dat ze met jou omgaan. Dit vind ik een uitspraak die precies zegt wat ik bedoel. Pesten, oneerlijkheid, buitensluiten, maar ook racisme om wat voor reden dan ook, daar kan ik heel slecht tegen. Bedenk je goed of je zou willen dat mensen zo met jou omgaan en wil je dit dan ook voor anderen doen. Wie goed doet, goed ontmoet…nog zo’n mooie.

Ga doen wat je wil doen…
Je kan alles worden wat je wil worden en alles doen wat je wil doen. Soms zal de weg hobbeliger en moeilijker zijn, soms zal hij zelfs onmogelijk lijken, maar jaag je dromen na en ga doen waar jij gelukkig van wordt.

Je bent goed zoals je bent, ongeacht je geaardheid, kleur of afkomst…
Dit is een waarde die ik super belangrijk vind. Deze past natuurlijk weer bij het stukje lief voor elkaar zijn, maar ook lief voor elkaar zijn als je iets raar, anders of apart vindt.

Dat ze altijd bij me terecht kunnen…
Als moeder is dit natuurlijk iets waarvan je altijd hoopt dat je kinderen zullen doen. Ook hierin zal ik als moeder soms moeten slikken wanneer mijn mannen ouder zijn. Want ze zullen echt niet altijd komen, dat deed ik ook niet, maar ik hoop toch dat ze het doen. Ik hoop dat we een situatie kunnen creëren waarin ik met mijn mannen kan praten.

Seksuele voorlichting…
Al jaren geef ik op school seksuele voorlichting en ik vind het zo belangrijk dat zowel meiden als jongens goed voorgelicht zijn. Zowel over het stukje gevoel, als over wat er verandert en wat seks inhoudt. Als ouders is dit altijd een super lastig onderwerp, dat merk ik ook aan mijn leerlingen, die in de klas wel vragen durven te stellen maar dit niet bij hun ouders doen. Ik hoop dat ik al op tijd kan beginnen, zodat ik niet de standaard ‘maaaaaam…..’ reactie krijg. Ik zal in ieder geval wegen zoeken om ze zoveel mogelijk bij te brengen.

Dat knuffelen heel fijn is…
Dit is iets wat ik heel erg hoop. Ik ben een echte knuffelaar en het idee dat jongens hier ooit (ookal zijn we dan 15 jaar verder) mee ophouden vind ik nu al erg. We shall see.. misschien vinden ze me wel die vervelende mama straks die altijd wil knuffelen…. Oow en ik zal ze echt niet ongewenst op het schoolplein kussen als ze dat niet meer willen, al zal de eerste keer dat een van mijn mannen me afwijst toch pijnlijk zijn.

Waarschijnlijk zijn er de komende jaren nog zoveel meer dingen die ik mijn mannen mee wil geven. Jullie nog specifieke dingen die je graag mee wil geven aan je kleinen?

Volg:
Share:

2 Reacties

  • Liefthuis
   Auteur
   3 augustus 2018 / 17:50

   Lief dank je 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *