Wat je liever niet wil horen na een miskraam…

Voor de miskraam hadden wij niemand verteld dat wij probeerden papa en mama te worden, maar na de miskraam heb ik dit toch aan wat mensen verteld. Toen ik eenmaal weer zwanger was heb ik het aan meer mensen verteld. Mijn miskraam is geen taboe, geen geheim,  zo is het nu eenmaal gelopen. Verdrietig, maar waar. Ook wilden mensen vaak weten waarom ik al zo’n vroege echo had gehad, dit mocht ivm de eerdere miskraam en de onzekerheid (heel fijn), maar daardoor vertelde ik al snel over de miskraam.

Mensen weten niet altijd goed om te gaan met het verdriet van anderen, wat ze moeten doen of zeggen? Of ze proberen het te relativeren om je zo een beetje minder verdrietig te laten zijn.

Toen meer mensen van mijn miskraam wisten, kreeg ik ook meer opmerkingen. Heel veel lieve en fijne maar soms ook opmerkingen waarvan ik achteraf soms dacht, WAT? Ze zijn vaak super lief bedoeld, dat snap ik, maar soms komen ze toch niet helemaal goed over. Hou er wel rekening mee dat het er aan ligt wie die opmerking maakt, van mensen die je goed kent is het natuurlijk anders dan de buurvrouw bijvoorbeeld.

De volgende opmerkingen wil je liever niet horen na een miskraam:

 • Je bent extra vruchtbaar na een miskraam – In eerste instantie was ik super blij met deze opmerking. Ik dacht YES, aan de slag, want als je iets graag wil na een miskraam (ik in ieder geval) is het opnieuw zwanger worden. Maar de opmerking ging knagen, voor de miskraam hebben we er 8 maanden over gedaan om zwanger te worden. Ik was bang dat het me de eerste maanden na de miskraam niet ging lukken en dat ik dan de meest vruchtbare maanden zou verspillen. Of het waar is dat je na een miskraam extra vruchtbaar bent, daarover kon ik op internet overigens niks vinden.
 • Er was vast iets mis met de kleine – Moet ik nu dan maar blij of opgelucht zijn? Het kan misschien wel zo zijn dat er iets mis was, maar dat maakt het voor mij niet minder erg of zorgt niet dat ik minder verdrietig ben
 • Het heeft zo moeten zijn – Oke… moet ik me daardoor minder ellendig voelen?
 • Je moet er niet mee bezig zijn dan komt het vanzelf – Lekker makkelijk natuurlijk, ik ga echt wel door met mijn leven, maar dit is wat we nu heel erg graag willen, dan kan ik het toch niet zomaar loslaten? Daarnaast bloedde ik nog, moest ik nog maar zien of mijn cyclus weer op gang kwam, dus er niet mee bezig zijn was nogal lastig. Dit is overigens een bekende opmerking bij mensen die al langer proberen zwanger te worden.
 • Je kunt in ieder geval zwanger worden. – Dit is zeker waar en dit stelde mij ook echt gerust, want ik heb vroeger wel eens gedacht dat ik die pil misschien wel voor niks zo nauwkeurig aan het slikken was. Na de miskraam kwam echter de gedachte, wat nu als ik wel zwanger kan worden, maar nooit een kindje kan/ mag krijgen.
 • Liever zo vroeg een miskraam dan later in de zwangerschap – Natuurlijk is dit waar, een miskraam bij week 8 is niet te vergelijken met een vroeggeboorte, maar wil dit dan zeggen dat ik nu niet verdrietig mag zijn? Of dat ik het maar van me af moet zetten omdat ik blij moet zijn dat het niet later gebeurd is? Wat wil je met deze opmerking?
 • Je hebt nog niet echt een band met het kindje – Ik denk dat veel mama’s zullen snappen dat deze opmerking echt pijnlijk is. Ik had nog geen buik, ik had het kindje nog niet gevoeld, het voelde misschien zelfs wel onwerkelijk dat er een kindje in me groeide, maar het zat er wel. Ik was wel zwanger. De uitgerekende datum was al berekend, ik werd niet meer ongesteld, mijn borsten deden pijn, mijn lief en ik hadden samen het mooiste geheim van de wereld. Er groeide WEL een kindje in mij.

Ik heb gelukkig niet mega veel opmerkingen gekregen en merendeel waren echt lief bedoeld. Bovenstaande heb ik vanuit mijn perspectief geschreven, maar het zijn niet allemaal opmerkingen die ik heb gekregen. Het zijn ook opmerkingen die ik op internet tegen kwam of die mensen om mij heen hebben gekregen.

Tot snel,

Liefs Jodi

 

Volg:
Share:

12 Reacties

 1. 9 april 2016 / 06:48

  Heel herkenbaar inderdaad.. Ik hoorde ook: je moet er denk ik ook niet te lang in ‘blijven hangen’.. Ehm huh? Ik vertel je alleen een heel persoonlijk verhaal! (Dit heb ik trouwens niet gezegd, want op het moment zelf sloeg ik een beetje dicht)

  • Liefthuis
   Auteur
   9 april 2016 / 09:27

   Ja soms jammer dat je op dat moment niks weet te zeggen.

 2. Rosalie
  9 april 2016 / 07:23

  Mooie blog weer, knap hoe je alles verwoord.

 3. 9 april 2016 / 10:59

  Ik snap heel goed wat je bedoelt, al heb ik het niet meegemaakt (afkloppen). Als je zwanger bent ben je zwanger, hoe kort of hoe pril het ook is. In je hoofd loop je al over van gedachten over hoe het zal zijn als je kindje er is. Er groeit iets in je buik. En dat is niet niks. Ik kan me heel goed voorstellen dat dit soort opmerkingen dan misplaatst zijn. Maar het is wat je zegt: mensen bedoelen het niet verkeerd, en proberen gewoon dingen te relativeren om het minder pijnlijk te laten zijn.

 4. Yvette
  9 april 2016 / 15:40

  Ik was al verder. Zat in week 10 en het vruchtje was gewoon echt al een mini kindje. ik heb een paar keer de vraag gekregen of ik had gekeken wat het geslacht was. Die opmerking viel bij mij niet zo goed. Net alsof je op het moment dat het gebeurd even tussen de beentjes gaat kijken. (Daarbij zie je het dan ook nog niet maar toch) vond het een respectloze opmerking.

  • Liefthuis
   Auteur
   10 april 2016 / 15:31

   Ongelofelijk, dat meen je niet. Wat een bizarre vraag.

 5. 10 april 2016 / 08:17

  Mooi geschreven Jodi. Hopelijk is hij veel gelezen en weten mensen in het vervolg wat ze in ieder geval niet moeten zeggen, omdat dit pijn doet. Vanaf het eerste moment dat je die zwangerschapstest hebt ben je verliefd. Er groeit een prachtig kindje in je buik en of dat nu met 5 weken mis gaat of met 12 het doet pijn.

 6. 13 april 2016 / 14:45

  De meeste van die reacties vind ik niet kunnen. De reactie, je kan zwanger worden is soms voor mama’s die heel lang proberen, ergens wel een opluchting dat alles ‘werkt’. Ik heb het gelukkig nog niet mee gemaakt, maar hetk lijkt mij verschrikkelijk.

  • Liefthuis
   Auteur
   13 april 2016 / 17:33

   Ik snap dat het dan inderdaad een opluchting is en dit vond ik ook wel hoor, alleen kwam daar een tweede gedachte achteraan.

 7. Maartje
  10 september 2016 / 07:22

  Heel herkenbaar! Heb voor mijn zoontje 2 en na hem 1 miskraam gehad. Vreselijk wat mensen soms kunnen zeggen. Beseffen niet dat zulke opmerkingen zo’n pijn kunnen doen! Nu weer zwanger (8wk nog maar) (na 2 jaar uiteindelijk) en nu zeggen sommige mensen ‘hoop dat het nu wel goed gaat’, en dat hoop ik natuurlijk van ganser harte ook, maar juist maakt zo’n opmerking me extra bang! Beetje meer positiviteit graag!

  • Liefthuis
   Auteur
   10 september 2016 / 09:08

   Oow meis, knuffel voor jou. Het is en blijft heel heftig. Vooral als je weer zwanger bent. Maar dit is jullie wondertje en dit gaat goed komen. Inderdaad positief denken. mensen zeggen wel meer gekke dingen na een miskraam, hier heb ik ook al een artikel over geschreven,zoek maar eens op miskraam dan kom je er. Doe je mee met de winactie? het is je gegund in ieder geval

   • Maartje
    10 september 2016 / 17:52

    Dankjewel! Lief van je! Ja heb dat artikel ook gelezen en zo herkenbaar. Echt bizar wat mensen soms durven te zeggen. En superleuk die winactie maar ik kan helaas niet meedoen want ik woon in Zuid-Afrika (zag dat nog op je travellijstje stond trouwens, zeker keer bezoeken!) Maar werd echt helemaal blij van je blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *