Zindelijkheidstraining…Onze wc perikelen met de spruit…

Zindelijkheid is een hot topic onder peuter moeders. De ene is al zindelijk als hij of zij net 2 is en de ander krijgt zijn of haar kind met moeite op tijd naar de wc voordat ze de eerste keer de drempel van de basisschool over stappen. Er zijn mega veel adviezen, ik lees graag over verschillende aanpakken en brei daar mijn eigen versie van…Wat maken wij mee??? potjes, boekjes, luiers en piemelpraat…

Tegenstrijdig
Van de ene kant roepen ouders dat ze hun kinderen de tijd moeten geven, dat het vanzelf komt, dat er niks gepusht moet worden en van de andere kant roepen ouders maar al te graag over de zindelijkheids-successen. We geven het de tijd, maar op hun tweede proberen we ze toch met zijn alle krampachtig op de pot te zetten in de hoop dat het succesvol is. Ouders voelen de hete adem van de basisschool in hun nek en daarnaast is peuterpoep ook echt geen baby poep meer te noemen. Het wordt tijd…Ook hier thuis zijn we er mee bezig…

Lekker theatraal
Ook ik roep tegen mezelf dat het niet erg is dat onze spruit van bijna 3 nog niet zindelijk is en zeg tegen mijn lief dat we niet moeten pushen. Toch is de onduidelijkheid van ‘wanneer dan?’ een dingetje. Zal hij er ooit wel aan toe zijn? Zal hij ooit vanzelf op de wc willen als ik het niet een beetje stimuleer???
We doen als ouders sowieso de raarste dingen om onze spruiten soms zover te krijgen bepaalde dingen te doen. Ik doe uiteraard mee, maar soms denk ik…pffff, moet dit allemaal??? Laat maar even….

Sinds een paar maanden zijn we bezig om onze spruit voor te bereiden op zijn wc gaande leven. Niks moet, alles mag (nou ja niet alles uiteraard) maar we maken ondertussen de meest bijzondere dingen mee rondom die pot.

Zin of onzin??? Al dit gedoe voor de zindelijkheidstrainding???

 • Als een debiel (en ik vind niet snel iets debiel) liedjes zingen terwijl je spruit op de wc zit.
 • Dan nog maar niet te spreken over de dansjes, high fives en feestjes die je bouwt als je mini eindelijk een keer op de wc durfde te gaan zitten.
 • Stickerkaarten met roze wc’s uitprinten om deze met paarden stickers te beplakken. Alles wat de spruit leuk vindt.
 • Een spruit hebben die nog niet eens op de wc durft te zitten, laat staan er iets in doen. Wc-verkleiner biedt een beetje uitkomst…maar met een potje hoef ik echt niet aan te komen.
 • Jij wil geen schone luier??? Ok dat hoeft niet, maar dan moet je op de wc…. is een dagelijks gesprek hier in huis, wanneer de spruit niet gestoord wil worden tijdens zijn spel, maar echt een schone luier moet. Meestal wordt die zin gevolgd met, nee ik wil schone luier… Prima…
 • Net als Sep en Fin…(zijn maten) wilde hij een echte jongens onderbroek. Dit was toch een grote stap vond ik, voor hem maar ook voor mama (dag romper is toch echt, dag baby) maar op de wc net zoals zijn maten??? Dat zag hij dan weer niet zitten.
 • De trots die we voelen als onze mini toch op de wc heeft gezeten en nog trotser wanneer hij of zij iets gedaan heeft. Heel de wereld poept en plast en toch voelen wij ons als moeders even zeer geslaagd als het gelukt is.
 • Wil je op de wc??? Nee, een andere keer…. Is nog zo’n dagelijks gesprek. We vragen het altijd voor hij naar bed gaat.
 • Ik wil niet pushen, want ik wil niet dat het hem tegen gaat staan en toch denk ik soms, kom op grote vent….nu niet moeilijk doen, even op die pot.
 • Ik ga overigens nooit meer alleen naar de wc, praat met hem over welke boodschap ik aan het doen ben en hij vond het ook maar fascinerend dat mama geen piemel heeft. Alleen naar de wc gaan is er niet meer bij ben ik bang.
 • Het tweede op het potje boek is uit de kast getrokken…hij vindt het fantastisch, maar de link leggen om er zelf op te gaan ho maar.
 • Merendeel van de tijd kan ik me er redelijk makkelijk overheen zetten. Die luier is soms ook nog best handig, want ik hoef me in de auto of onderweg geen zorgen te maken over ongelukjes.
 • Hij heeft nog een jaar en 2 maanden, moet te doen zijn toch???
 • Iedereen zegt dat bloot rondlopen helpt, dus komende zomer komt het vast goed. Nudisten tuin bij huize Lief thuis…

We shall see… Na een volle spaarkaart omdat hij op de wc durfde te zitten ligt de tweede spaarkaart (ook echt plassen) er nog angstvallig leeg bij. We verplichten hem nog niks, geen probleem, maar hij voelt dus ook totaal geen behoefte de spaarkaart vol te maken.

Hoe verliep het zindelijk worden bij jullie?? Iemand nog een gouden tip???

Volg:
Share:

19 Reacties

 1. Danielle
  14 april 2018 / 06:32

  Ik heb na veel vragen, overleggen, enz. op een gegeven moment ( lekker pedagogisch) gewoon gezegd: vanaf vandaag doen we geen luier meer aan overdag! En het is niet erg als je een ongelukje hebt maar die luier is niet meer nodig, daar ben je te groot voor. Hij heeft de eerste dag twee ongelukjes gehad en daarna niet meer. Na drie dagen ging hij zonder luier mee naar de Efteling!
  Ik durfde dit alleen maar aan omdat ik zeker wist dat hij het kon en hij is nogal pittig van karakter, overlegstructuur werkte hier dus niet

  • Liefthuis
   Auteur
   14 april 2018 / 18:13

   So wat mega knap. Wel een hele goede hoor, lekker duidelijk (en dus ook zeker pedagogisch verantwoord hoor)

  • Joyce
   14 april 2018 / 19:38

   Dit hebben wij dus ook gedaan. Ik dacht ik probeer het een paar dagen. Lukt het niet doen we het over een maand wel weer. Ik wilde niet wekenlang een nat kind . Maar was ook met drie/vier dagen klaar.
   Had een hele mooi stickerbord, ik stuur hem via Instagram wel even ūüėČ

 2. Floor
  14 april 2018 / 07:04

  Paar top-tips (die je volgens mij al doet en weet) die bij ons super werkten (dochter is sinds n naand zindelijk);
  -luier maakt luier, dus luier uitdoen en onderbroek aan en accepteten dat je in het begin af en toe moet dweilen (viel mij erg mee, peuterplasjes zijn klein). Eenmaal gedaan is geen weg terug. Bij weggaan dus ook de brilverkleiner (of potje) mee…wij liepen op dag 3 met potje door de Efteling :-P.
  -Op vaste tijden op de wc “oefenen”, want je kan niet meteen verwachten dat je peuter het meteen kan aangeven. Wat mij opviel dat op t potje voor onze dochter makkelijker was te ontspannen vanwege de houding. Zorg dat hij zijn voeten op goede hoogte op n krukje kan zetten.
  -En dan het gedrag belonen ( “oefenen op de wc”) ipv het resultaat (plasje doen).

  • Liefthuis
   Auteur
   14 april 2018 / 18:12

   Dat die peuterklasjes zijn is een geruststelling hahaha. En hahahaha met een potje door de efteling, maar je hebt natuurlijk gelijk. Dan gaan we het potje nog maar een keer pakken en dat gedrag belonen is een slimme, dat deden we dus al, maar gaan we dan ook maar mee door. Echt heel handig je tips.

 3. Juul
  14 april 2018 / 07:05

  Hier sinds een paar weken echt gestart (zoontje is 2,5 jaar). Hebben het eigenlijk vooral als een mededeling gebracht en niet zozeer als een keuze. We hebben vaste momenten (gekoppeld aan activiteiten) waarop hij op het potje gaat. Wij hebben een kleine, tengere peuter dus de w.c. vind ik voor hem nog best groot. Bij het eerste plasje (wel gerekt met zitten want wilde toch ook wel een keer succes..) uiteraard groot feest. Daarna bij elke plas/poep inderdaad ook een sticker. Ik twijfel soms nog een beetje in hoeverre het echt bewust gaat, maar de vaste momenten lijken voor zijn lichaam wel te werken en er lijkt een soort ‘interne klok’ te komen nu. Ben benieuwd wanneer het over gaat naar zelf initiatief nemen, want dat is natuurlijk uiteindelijk wel de bedoeling. Inmiddels is het eerste cadeautje verdiend en is het tweede hokjesveld (met 9 hokjes) bijna vol. En inderdaad veel benoemen en boekjes erover lezen gebeurt hier ook. Succes ermee!

  • Liefthuis
   Auteur
   14 april 2018 / 18:11

   Wauw wat goed. Vooral dat geen keuze geven en het een mededeling laten zijn is een goede tip en ook het koppelen aan activiteiten. Hier kan ik wel wat mee.

 4. 14 april 2018 / 08:14

  Hier is het ook nog angstvallig stil. Over een paar weekjes ga ik nu ik tocj thuis ben met luierbroekjes en het potje toch maar wat proberen. En inderdaad met mooi weer zonder luier. We gaan het zien

  • Liefthuis
   Auteur
   14 april 2018 / 18:09

   Ik ben benieuwd. Hier heb ik heeeeel veel tips gekregen, dus misschien heb jij er ook iets aan. Ze zijn nog niet bizar oud, dus echt nog geen probleem.

 5. Joycke
  14 april 2018 / 08:18

  Ik ben begonnen vorig jaar zomer,ze werd net 2, geen luier meer om doen en overaal potjes staan en meenemen. Want als ze moeten plassen moeten ze ook op dat moment. Haha dus na de winkel gaan als ze net geplast hebben!
  Het ging helemaal vanzelf!
  Tuurlijk ging het eerst heel vaaak mis maar na een week was mevrouw ook zindelijk.
  Ze heeft nog wel een luier voor de nacht.
  Ik zou wachten tot de zomer en dan zijn ze veel buiten dus een ongelukje maakt niet uit.

  • Liefthuis
   Auteur
   14 april 2018 / 18:08

   So een week vind ik echt snel hoor.

   • Floor
    14 april 2018 / 20:39

    Onze dochter was het ook in een week. Echt gewoon cold turkey g√©√©n luier meer aandoen (behalve met slapen). Als het fysiek mogelijk is, dan snappen ze het echt zo. En na een maand hebben wij dus wel nog zo nu en dan ongelukjes of halve ongelukjes…maar ja, altijd een droge broek in de tas mee en het is zo verschoond.

    Ohja en nog een tip: maak het “potje oefenen” an sich leuk. Ik las boekjes voor wanneer ze erop zat. Dus op een gegeven moment wilde ze ook steeds oefenen omdat ik dan ging voorlezen (soms wel 3x in n half uur). Ik was even bang dat het zijn doel daardoor voorbij zou schieten, maar dat viel uiteindelijk mee :-). Nu is plassen gewoon iets geworden voor tussendoor en vindt ze zich met de brilverkleiner op de wc heel groot. Potje hebben we uiteindelijk maar 2 weken echt gebruikt, daarna overgestapt.

    • Liefthuis
     Auteur
     14 april 2018 / 21:57

     Klinkt als een top manier, ik ga hem onthouden.

 6. 14 april 2018 / 13:41

  Eens met bovengenoemde reacties! Wachten tot het lekker weer is, dat scheelt je heel, heel, heel veel wassen!
  Rond de leeftijd van 2,5 √° 3 jaar kunnen kinderen het aan, al geeft niet elk kind aan er aan toe te zijn.
  Als ouder moet je op een dag gewoon besluiten dat het er tijd voor is en als je 3 dagen thuis bent en er volledig aandacht aan geeft, dan is je kind in 3 dagen zindelijk! Maar dan ook echt geen luiers meer en accepteren dat je op dag 1 veel broeken aan het verwisselen bent. Op dag 2 gaat het al beter en op dag 3 herkennen kinderen (op tijd!) het gevoel van moeten plassen.
  Lekker warrig verhaal zeker;)
  Succes!
  P.s: volgende week geven ze lekker weer op!

  • Liefthuis
   Auteur
   14 april 2018 / 18:08

   Helemaal geen warrig verhaal, juist heel duidelijk en zeker een goede optie, Ik ga hem onthouden voor de mooie dagen.

 7. Elke
  14 april 2018 / 19:03

  Hoi,
  Hier ook vorige zomer gestart met kleine man net twee jaar. Gewoon geen luier meer aangedaan overdag toen het enkele dagen mooi weer was en lekker de hele dag in de tuin en we hebben maar √©√©n ongelukje gehad.. op drie dagen zindelijk op gebied van plasjes… De grote boodschap is een heel ander verhaal… doet het nooit in zijn broek… maar hij vraagt een luier als hij moet. Hier gaan we gewoon in mee … maar zou het na bijna een jaar wel fijn vinden moest hij dit ook op zijn potje beginnen doen…. dus als iemand hiervoor nog tips heeft zeg maar…
  Ohja en in het begin ook overal potje mee naartoe … potje in de koffer als we ergens gingen en nog even laten plassen op zijn potje in de koffer (bij onze auto ging dat) en dan ging dat ook prima bij uitstapjes….

  • Liefthuis
   Auteur
   14 april 2018 / 21:59

   Dat potje overal mee naartoe had ik nooit bedacht, maar ik lees het al veel meer vandaag. Dat poepen overigens ook, het blijft toch lastiger dan plassen op de wc. Wel fijn dat hij het nooit in zijn broek doet.

 8. G.T.
  15 april 2018 / 06:05

  Ik werk in het onderwijs en heb het steeds geprobeerd in een vakantie week. Veel thuis en geen stress. Luier uit, onderbroek aan en op vaste momenten op het potje. De eerste week 4 dagen volgehouden en toen constateerde ik dat het nog niet ging lukken. 2 maanden later opnieuw en toen zag ik verbetering na 2 dagen.
  De grote boodschap mocht niet in de onderbroek, wel op de pot of in de luier. Daar heb ik uiteindelijk een beloning op gezet, maar dat kostte wat meer tijd. Dat vond hij spannend.

  • Liefthuis
   Auteur
   15 april 2018 / 12:52

   Oow slim, ik werk ook in het onderwijs dus zou hetzelfde kunnen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *