Zo noemen jullie kinderen hun opa’s en oma’s…

Opa en oma Vlekje en opa en oma nozem hadden wij. Zo noemden mijn zussen en ik onze opa’s en oma’s omdat ze beiden een hond hadden die rarara Nozem en Vlekje heette. We noemen ze overigens nog steeds zo als het over hen gaat. Als heel klein kindje had ik niet door dat Oma vlekje natuurlijk een beetje raar klonk, maar zo was het nu eenmaal. Ik vind het fascinerend en soms te grappig hoe kinderen hun opa’s en oma’s noemen en waarom.

Op instagram en op facebook deed ik een oproep, waarin ik vroeg hoe jullie kinderen hun opa en oma noemen en waarom. Ik kreeg de leukste reacties en die deel ik met liefde met jullie.

Hoe opa’s en oma’s aan hun namen komen wisselt nogal eens. Het heeft vaak te maken met hoe de ouders het noemen, of hoe je je kind duidelijk wil maken naar welke opa of oma jullie gaan.

Onze spruiten hebben overigens Opa en oma paardje, omdat mijn ouders paarden hebben, deze hebben wij overigens zelf zo bedacht om aan te geven naar welke oma hij ging. Daarnaast heeft hij ook nog Oma kleur en deze naam heeft hij zelf bedacht. Ik wist niet goed hoe ik haar moest noemen, omdat er nog niet iets specifieks was. Hij speelde daar vaak met de bal en ging met de fiets, maar niks bleef plakken bij hem. Hij kwam op een gegeven moment zelf met oma kleur…omdat hij daar vaak kleurt. Oma kleur it is…voor ons al heel normaal, maar laatst reageerden mensen toch weer verrast.

Nu door naar jullie namen

 • Opa en oma Auto en fiets…de ene woonde ver weg en kwamen altijd met de auto. De andere kwamen met de fiets. Logisch
 • Heeeel veeeel opa’s en oma’s worden vernoemd naar hun huisdieren. Net zoals wij het vroeger deden dus. Daardoor krijg je wel de grappigste combi’s. Opa en oma Brutus, Opa en oma cavia, Opa en oma kippie en opa en oma Boe.
 • Oma Mutsje, vanwege de klederdracht die gedragen werd.
 • Oma koekoek; omdat oma een koekoeksklok heeft. Beeld je even in dat oma zo geroepen wordt in de supermarkt.
 • Vernoemen naar de plek waar ze wonen kwam ook redelijk vaak voorbij. Opa en oma Hoorn, Opa en Oma Weesp.
 • Mijn moeder noemde haar oma, oma 1 been omdat ze rarara echt maar 1 been had.
 • Opa en oma spekje. Hoe leuk klinkt dit, omdat de kinderen altijd spekjes kregen.
 • Oma zebra omdat oma vaak streepjes draagt. Super leuk bedacht
 • Er worden ook heel veel opa’s en oma’s vernoemd naar de bedrijven die ze hebben. Opa en oma Fiets (fietsenwinkel) Opa en oma Tuin (tuincentrum) Opa en oma Vis (visboer) Opa en oma Kaas (kaasboer) Opa en oma winkel
 • Er zijn ook veel opa’s en oma’s die blijkbaar nogal verschillen in lengte. Ik kreeg veel reacties met Grote en kleine opa en oma.
 • Net als voorgaande punt kan er ook verschil zitten in breedte, want iemand vertelde dat hun kinderen ‘Dikke opa en oma zeiden.’
 • Opa bloemetje. Omdat ze die opa altijd een bloemetje gaan brengen op het graf. Te lief…
 • Oma snoes. Omdat Oma een keer snoes had gezegd tegen haar kleinkind en dat is blijkbaar blijven hangen.
 • Oma piep….omdat het gehoorapparaat vaak piepte hahaha
 • Rode oma, witte oma en blauwe opa….rarara waarom?? De kleur van de jassen.
 • Zwarte en witte opa en oma en bruine en grijze opa en oma Allemaal naar de haarkleuren. Te grappig…nooit bedacht.
 • Opa en oma rechtsaf en linksaf. Hier heb ik echt om dubbel gelegen. Het was blijkbaar zo dat iemand een opa en oma hadden waarbij ze bij de brug links of bij de brug rechts moesten.
 • Oma huhu (gaap geluid) oma was in dit geval erg moe door persoonlijke omstandigheden en gaapte veel. De link hadden de kleinkinderen toen snel gelegd. Het is er ook echt ingebleven.

Hoe noemen jouw kinderen hun opa en oma???

Volg:
Share:

5 Reacties

 1. 5 juni 2018 / 11:45

  haha wat leuk! ik noemde mijn overgrootoma altijd oma koekoek inderdaad, naar die koekoeksklok;)

 2. Anke
  5 juni 2018 / 17:31

  Ik had zelf een opa/oma en een pake/beppe. Heel duidelijk! Dus dit hebben we met onze kinderen ook maar ingevoerd, hoewel mijn vader geen Fries is.. (Het grappige is dat mijn zus dit ook automatisch moest volgen, toen zij kinderen kreeg. )

 3. Marjolein
  5 juni 2018 / 18:53

  Oh leuk. Hier had ik opa en oma Vogel (schijnbaar hebben ze ooit een vogel gehad) en opa en oma chocolade (3x raden wat voor winkel ze hadden). Ben benieuwd hoe onze dochter straks haar (overgroot)oma’s en opa’s gaat noemen

 4. Diana
  5 juni 2018 / 18:54

  super leuk om al die namen te lezen haha. die van mij heb je genoemd namelijk oma snoes ­čÖé

 5. 8 juni 2018 / 11:48

  Ik heb geen kinderen, maar zelf noemde ik mijn opa en oma’s bij de achternaam. En mijn vriend doet dat ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *