Zwangerschapskwaaltjes – Het eerste trimester

Zwangerschapskwaaltjes

Hoe voel je je? Heb je ergens last van? Is denk ik een van de meest gestelde vragen die je krijgt wanneer je verteld dat je zwanger bent. Helemaal prima uiteraard, want heel de wereld weet ook dat er best wat komt kijken bij het groeien van een kindje. Vandaag deel ik mijn zwangerschapskwaaltjes van het eerste trimester.

Ik vind dat ik niet mag klagen. Want ik ben namelijk niet misselijk geweest. Niet 1 dag niet 1 seconde, gewoon niet en daar ben ik mega blij mee want als ik iets verschrikkelijk vind, is het overgeven. Gelukje dus. Merendeel van de mensen denkt vervolgens dan ook dat ik nergens last van hem gehad… dat is helaas niet zo, maar ik ben blij dat ik in ieder geval niet misselijk was.

Nog voor de test

Voor ik de positieve test in handen had, had ik al wat zwangerschapskwaaltjes. Op dat moment dacht ik daar niet bij na, maar achteraf gezien weet ik dat het door de hormonen kwam. Zo smaakte mijn koffie ineens niet meer, ik rook in de camper op reis ineens allerlei vieze luchtjes die ik eerder niet rook, ik viel soms ineens vanuit het niets bijna in slaap, mijn kin was een gigantisch berglandschap geworden door puisten en mijn bekken deden ineens op een andere manier pijn. Alles wuifde ik weg en dacht… Ach het zal wel hier of hier door komen.

Zwangerschapskwaaltjes:

Eerder schreef ik al wat voor vreemde kwaaltjes ik had bij mijn eerste zwangerschap… deze keer zijn ze niet allemaal meer vreemd. Bij sommige zwangerschapskwaaltjes denk ik O JA, dit had ik bij de vorige ook, maar was ik vergeten en bij andere raadpleeg ik Google, my best friend voor raad.

Dus let’s go…

 • Vermoeidheid: Met stip op 1 een kwaal die ik deze mate totaal niet herken van eerdere zwangerschappen. Ik weet dat het normaal is om sneller moe te zijn, je bakt een kind, maar deze alles overheersende intense verschrikkelijke vermoeidheid….. ik word er labiel van…Gelukkig meer goede dan slechte dagen, maar 2 dagen in de week ben ik niks waard. Dan ben ik nog te moe om mijn armen op te tillen…. dan ben ik ook echt heel de dag in gevecht met mezelf. Hopelijk trekt deze heftigheid snel weg.
 • Boeren: Dit is er een die er bij mij blijkbaar bij hoort tijdens de zwangerschappen. Ik boer er op los, het is gewoon beschamend. Ik probeer ze in t houden, maar is bijna niet te doen…
 • Koud koud koud: Ik kon in het begin niet geloven dat dit zwangerschaps gerelateerd was, want normaal heb je het juist heet toch? Als ik op insta iedereen in de tuin zag liggen met blote benen had ik het koud. Koude voeten vooral, maar eigenlijk overal. Zo vervelend. Het schijnt normaal te zijn.
 • Lichaam/ bekken: Mijn bekken is niet de meest sterke op aarde is al eerder gebleken. Ik heb nog niet dezelfde klachten als toen, maar ik merk wel dat alles weker en slapper wordt. Ik word regelmatig wakker met pijn in mijn rug van in de verkeerde houding slapen. Ook mijn linker bil doet ineens pijn… Gelukkig heb ik een fysio thuis die me precies kon vertellen waar dit vandaan kwam.
 • Hart kloppingen: Dit is voor mijn lichaam ook een bekende kwaal. Mijn hart slaat soms gewoon op hol… Vooral als ik in rust op de bank zit valt het me op, dan ineens boem boem boem… bij de spruit heb ik zelfs een hart filmpje gehad omdat ze mijn hartslag zo hoog vonden, maar het was allemaal goed. Gelukkig…
 • Buiten adem: Wanneer ik enthousiast ben ga ik praten. Veel praten, nog meer dan ik normaal doe. Hoog in mijn energie… maar ik kan dat nu niet. Ik ben binnen twee zinnen buiten adem en naar adem aan het happen hahaha. Laat staan als ik een trap op loop en probeer iets te vertellen.
 • Jeuk op mijn schenen: Aaaah wat is jeuk irritant en als je eenmaal begint kun je niet stoppen. Het is gelukkig heel plaatselijk, want las ook allemaal heftige verhalen, maar dit heeft te maken met de doorbloeding die nu anders is, wat zorgt voor jeuk vaak in uiteindelijk van ledematen. Bij mij dus mijn schenen… Ik krab soms bijna mn schenen kapot…
 • Koffie: Op reis name ik iedere dag een ijskoffie met amandelmelk. Heerlijk…. tot ze ineens een andere amandel melk gebruikte en de dag daarna weer en toen weer… Het smaakte me gewoon niet meer. Dus ik gooide de koffie weg. Tot na die positieve test ineens het kwartje viel. Koffie smaakte me gewoon niet, wat ben ik blij dat dat nu wel weer zo is….
 • Dromen: Je wil niet weten wat ik allemaal gedroomd heb de afgelopen weken… Soms schaam ik me er bijna voor. Relaties die over zijn, die ik begin met bekende nederlanders, dingen die gebeuren met mijn kinderen of anderen… Echt heel intens…
 • Banden pijn: Niezen, of omdraaien in bed… AU AU…. Het is echt niet dat mijn buik al zo gigantisch is, maar die rek die er nu op komt, zorgt toch al regelmatig voor bandenpijn.
 • Borsten: WAJOOO… PIJN…. Als ik mijn BH ’s avonds uit deed en de zwaartekracht het overnam dan moest ik mijn borsten echt vasthouden omdat het anders teveel pijn deed. Ook als de mannen er op gingen hangen of tegenaan stootte. AU AU….Het is de afgelopen twee weken gelukkig minder geworden, want dit was echt niet fijn.
 • Vergeetachtig: Ik vergeet de gekste dingen. Zoals de naam van dat cameratje in je laptop… I know now het is een webcam, maar was toch best lullig dat ik er tijdens een zoomgesprek niet op kwam. Mijn pincode ben ik trouwens ook vergeten na onze reis en nog meer van die vet logische dingen…
 • Cravings: De laatste van dit rijtje zwangerschapskwaaltjes. Heb ik cravings… Ja en nee. Nog niet specifiek 1 ding wat ik moet zoals ik bij de mannen wel had, maaar zoet zoet zoet…. Ik kan snoeppot zo leegeten. Echt heel erg. Sowieso ook fris… Dus koud en zoet. Ranja bijvoorbeeld, of knijpijsjes. Heerlijk…

En zijn ze herkenbaar? De zwangerschapskwaaltjes? Of had jij hele andere? Ik ben wel benieuwd… Vind het fascinerend wat je lichaam allemaal kan en regelt.

Volg:
Share:

2 Reacties

 1. Geeske
  13 mei 2020 / 19:10

  Echt heel grappig, het is alsof dit over mij gaat. Ik ben vandaag 17,4 wk zwanger van de derde (ook twee jongens al van 7 en 4) en heb echt ook zo’n jeuk op mijn schenen Vond het echt niet een zwangerschapskwaal maar nu ik jouw blog lees: ok ik ben om Zoet, ook jammie! Koffie komt ook weer terug nu en die vermoeidheid omg!! Enige positieve aan het hele corona gebeuren was dat ik ’s middags kon slapen omdat mijn man ook thuis was. Wat anders was is dat ik wel misselijk was de eerste 14 weken, nu gelukkig niet meer. Leuk je te volgen!

  • Liefthuis
   Auteur
   8 juni 2020 / 12:09

   Nee wat mega toevallig. ja sommige dingen word je je pas bewust van als je het hoort. Ik wist het nu van die jeuk doordat ik me bedacht dat ik dit bij PIp ook had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *